Hlavní obsah

Ostravská univerzita chystá rozšíření vzdělávání pro zahraniční studenty

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Ostravská univerzita (OU) se snaží do svých oborů nalákat více zahraničních studentů. A jelikož Ostrava není až tak velkým lákadlem pro studující z ciziny, tak se vysoká škola vydává za hranice za nimi.

Článek

Vedení OU proto plánuje otevření nové pobočky v Irsku, konkrétně pak v Dublinu. Za pár let by škola také chtěla zahraničním studentům nabídnout výuku v angličtině na Lékařské fakultě OU.

„Jednu zahraniční pobočku již naše univerzita má a to ve švýcarském Luganu, kde se v italštině vyučuje fyzioterapie. O tento obor je velký zájem. Chceme ale získat více zahraničních studentů. Nejen proto, že univerzitě působení v zahraničí zvyšuje renomé, ale také kvůli finančnímu zisku.

Například když se příští rok plně zaplní bakalářský obor fyzioterapie ve Švýcarsku, tak by škola z výuky v zahraničí mohla mít čistý roční příjem kolem 15 miliónů korun,“ popisoval rektor OU Jiří Močkoř. Dodal, že pro školu je to jedna z mála možností, jak alespoň částečně kompenzovat poklesy státních dotací pro vysoké školy. „Kvůli tomuto poklesu jsme letos mohli přijmout jen 3500 studentů,“ upozornil rektor.

Mluvčí OU Eva Kijonková dodala, že v Irsku je zase velké množství přistěhovalců z cizích zemí. „A ti většinou nemají dostatek finančních prostředků, aby mohli vystudovat irskou univerzitu. Vidíme zde šanci v tom, že jim nabídneme o něco levnější možnosti studia. Naše vysoká škola by v Irsku chtěla nabídnout studium informatiky a některých zdravotnických oborů,“ uvedla Kijonková.

Na lékařské fakultě se bude učit i v angličtině

Ostravská univerzita by také v budoucnu ráda získala akreditaci pro výuku v angličtině na jejich lékařské fakultě. „Nejprve ale musíme počkat, až budeme mít své první absolventy lékařské fakulty v českém programu. To bude za tři roky. Pak požádáme o akreditaci výuky v anglickém jazyce, jako to mají i ostatní lékařské fakulty v Česku,“ plánoval Močkoř.

Plán je takový, že v každém ročníku by se vzdělávala až stovka platících studentů ze zahraničí. Příprava však bude náročná. Škola totiž musí zajistit nejen kvalitní pedagogy, ale také odpovídající ubytování platícím vysokoškolákům.

„Nyní na OU vyučuje 40 zahraničních pedagogů a to mimo ty ze Slovenska. Pochází z různých koutů Evropy,“ upřesnila mluvčí OU, která je nejmladší veřejnou univerzitou v Česku. Vznikla v roce 1991 a dnes nabízí vzdělávání na šesti fakultách a ve dvou vědeckých ústavech. V současnosti na ní studuje více než 10 600 studentů. Necelé čtyři stovky studentů pochází právě ze zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám