Hlavní obsah

Ruští kosmonauti pracovali šest hodin ve volném prostoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojice ruských kosmonautů Jurij Malenčenko a Gennadij Padalka vystoupila v pondělí z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do volného kosmu. Pracovali v něm přes šest hodin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruští kosmonauti vystoupili do volného kosmuVideo: Reuters

 
Článek

Během více než šestihodinového pobytu vně orbitálního komplexu měli kosmonauti hlavně dokončit instalaci ochranného štítu proti mikrometeoritům. V plánu měli také přemístit nákladní jeřáb Strela-2 z modulu Pirs na nové stanoviště a vypustit malý vědecký satelit.

Jednalo se o už 163. výstup do volného kosmu, uvedla agentura Reuters.

Další práce vně stanice je naplánována na 30. srpna, kdy Američanka Sunita Williamsová s Japoncem Akihikou Hošidem vymění vadné relé, připraví kabelové rozvody pro ruský laboratorní modul, který by k ISS měl dorazit v následujícím roce, a vybaví jeden ze stykovacích uzlů izolací.

Na ISS nyní pobývají ruští kosmonauti Padalka, Malenčenko a Sergej Revin, američtí astronauti Joseph Acaba a Williamsová a Japonec Hošide. Padalka, Revin a Hošide mají ISS opustit 17. září, příští posádka má přiletět 15. října. Budou ji tvořit Rusové Oleg Novickij a Jevgenij Tarelkin a Američan Kevin Ford.

Reklama

Výběr článků

Načítám