Hlavní obsah

Extrémní počasí souvisí s tím, že člověk mění klima, řekli poprvé otevřeně vědci

Odborníci z amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) ve spolupráci s britským Meteorologickým úřadem (Met Office) zveřejnili studii, která poprvé konstatuje přímou souvislost mezi činností člověka a extrémními projevy počasí z posledních let. Extrémů má navíc podle studie citelně přibývat.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Paradoxy výkyvů počasí dokládá značka varující před namrzáním mostu, který zmizel pod hladinou rozvodněné řeky.

Článek

Zpráva, z níž cituje britský deník The Guardian, se zabývá rostoucím počtem záplav a vln veder a sucha. Poprvé nárůst těchto jevů otevřeně připisuje člověkem zapříčiněné změně klimatu.

Jsme si mnohem více jistí souvislostí mezi projevy počasí a změnou klimatu. A stále více nám to posiluje obraz lidského vlivu na klima.
klimatolog Peter Stott

Konkrétně studie zmiňuje loňský rekordně horký listopad ve Velké Británii, druhý nejteplejší od roku 1659, od kdy se v zemi měření provádějí. Podle vědců je 60krát pravděpodobnější, že to bylo způsobeno klimatickou změnou než náhodnou přírodní variací klimatických systémů ovlivňujících počasí na Zemi. K podobnému závěru došli v případě vlny veder, která loni zasáhla americký stát Texas a zničila velkou část úrody. Pravděpodobnost, že za ní stojí klimatická změna, je 20krát vyšší než možnost náhodného přírodního výkyvu.

„Jsme si mnohem více jistí souvislostí mezi projevy počasí a změnou klimatu. A stále více nám to posiluje obraz lidského vlivu na klima,“ řekl Guardianu Peter Stott z Met Office.

Odborníci přitom museli pečlivě rozlišit příčiny jednotlivých meteorologických jevů, z nichž naprostá většina má přirozený původ v běžné atmosférické cirkulaci. Například extrémně mrazivá zima 2010/11 v Británii vznikla působením atmosférického proudění nad Atlantikem, nikoli vinou klimatických změn.

Těm se ale na druhou stranu přičítá, že pravděpodobnost takto studených zim je poloviční ve srovnání s dobou před několika desetiletími. Obecně totiž světové teploty spíše stoupají, ačkoliv projevem změny klimatu může být lokálně naopak ochlazování. Proto je často používaný výraz globální oteplování nepřesný.

Klíčovým faktorem tvorby počasí v Evropě jsou atmosférické cirkulace nad severním Atlantikem, v případě přílivu chladného vzduchu ze severu tak stále nebudou výjimečné teplotní propady k extrémním mrazům.

Britské léto zchladilo rozpouštění ledovců v Arktidě

Do tohoto obrázku zapadá dosavadní průběh letošního léta v Británii, které je chladné a rekordně deštivé. Zemi trápí povodně od Yorkshiru až k jihozápadnímu pobřeží. Podle meteorologů za to může narušený atmosférický proud, který namísto obvyklého oteplení přináší srážky a chladný vzduch. Podle některých teorií může za toto narušení chladnější voda v oceánu, která pochází z roztátých arktických ledovců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám