Hlavní obsah

Studenti vytvořili unikátní helikoptéru na lidský pohon

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

College Park

Studenti z univerzity v americkém Marylandu dobývají svět letectví. Sestrojili helikoptéru na lidský pohon, se kterou vydrželi ve vzduchu rekordně dlouhou dobu, a to 50 vteřin. Svůj stroj navíc plánují ještě vylepšit, aby mohli získat cenu pro konstruktéry, jejíž kritéria ještě nikdo nikdy nesplnil.

BEZ KOMENTÁŘE: Helikoptéra na lidský pohon se vznášela ve vzduchu rekordních 50 vteřin

 
Článek

Tým mladých lidí se pustil do odvážného projektu a už slaví úspěchy. Vytvořil konstrukci založenou na principu jízdního kola a doplněnou o čtyři dlouhá ramena zakončená vrtulemi.

Osmnáct metrů dlouhý stroj nazvaný Gamera II  je vyrobený z ultralehkých materiálů, jako jsou uhlíková vlákna, pěna a balzové dřevo. Bez pilota tak váží pouze 63 kilogramů.

Stroj pojmenovaný podle obří létající želvy z japonských filmů minulý týden vynesl svou silou do vzduchu Kyle Gluesenkamp, který patří do týmu studentů univerzity v Marylandu.

„Bylo to krásné. Vyskočilo to a zůstalo nahoře,“ uvedl pro Washington Post 29letý Brandon Bush z doktorandského studia a zároveň manažer celého projektu.

Neoficiální, přesto rekord

„V několika posledních dnech jsme byli svědky toho, jak nejlepší studenti v oboru inženýrství z naší školy létali s úžasným strojem, který sami navrhli a sestrojili. Navíc vytvořili neoficiální světový rekord v délce létání s podobnou konstrukcí, letěli 50 vteřin,“ uvedl profesor Dean Darryll Pines.

Záznam letu, který byl na internetu zveřejněn v sobotu, musí být ověřen, porotce z Národní aeronautické asociace ale tvrdí, že studenti rekord opravdu neoficiálně vytvořili.

Mladí inženýři doufají, že se jim podaří získat cenu ve výši 250 000 dolarů (5 190 000 korun) určenou konstruktérům helikoptéry poháněné pouze lidskou silou. Všechny standardy tzv. Sikorského ceny, která byla v roce 1980 vypsaná spolkem American Helicopter Society, ale ještě nesplnili.

Jejich helikoptéra Gamera II, která navázala na helikoptéru Gamera I z roku 2011, by musela ve vzduchu vydržet ještě o deset vteřin déle, a navíc by se po celou tu dobu musela vznášet ve výšce tří metrů. Zdá se ale, že se američtí studenti zatím dostali k této ceně nejblíž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám