Hlavní obsah

Sojuz se spojil s orbitální stanicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur

Ruská kosmická loď Sojuz se v pátek dva dny po startu z kazašského Bajkonuru úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS. Podle informace z ruského řídícího centra spojení proběhlo automaticky, velitel Sojuzu Oleg Kononěnko nemusel do manévru zasahovat.

Foto: Mikhail Metzel, Reuters

Ke stávající posádce ISS tvořené zleva americkým astronautem Danielem Burbankem Rusy Antonem Škaplerovem a Anatolijem Ivanišinem se přidá další trojice .

Článek

Spolu s Kononěnkem dorazili k ISS Američan Donald Pettit a nizozemský astronaut André Kuipers.

Ze Sojuzu na palubu ISS by měli Kononěnko, Pettit a Kuipers přejít po sedmé hodině večerní SEČ. Šestice kosmonautů má na ISS společně pracovat do poloviny března příštího roku.

Na stanici očekává posádku Sojuzu trojice kosmických kolegů, Rusové Anton Škaplerov a Anatolij Ivanišin spolu s americkým astronautem Danielem Burbankem, kteří na ISS pobývají od poloviny listopadu.

Oba týmy kosmonautů čeká přes sedmdesát experimentů, ale také přílet vůbec první komerční kosmické lodi. V únoru se má s ISS spojit vesmírný modul Dragon od americké společnosti Space Exploration Technologies známé pod zkratkou SpaceX. Start je předběžně plánován na 7. února 2012 na Mysu Canaveral na Floridě, odkud má loď dopravit na ISS čerstvé zásoby.

Kromě Dragonu se v nejbližší době vypraví k ISS dvě ruské nákladní lodi Progress a v březnu evropská loď ATV nazvaná po italském fyzikovi Edoardu Amaldim.

Kononěnko a Škaplerov mají v polovině února vystoupit do volného kosmu, aby na plášť ISS připevnili panely bránící stanici před nárazy mikrometeoritů.

Reklama

Výběr článků

Načítám