Hlavní obsah

Školáci se utkají o vstupenky na olympiádu v Londýně

Novinky, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V únoru startuje celorepublikový pohár ministra školství ve florbalu a basketbalu. Školy se mohou začít hlásit od příštího týdne. Ministerstvo soutěž podpoří třemi milióny korun, vítězové získají lístky na letní olympiádu v Londýně.

Foto: Petr Josek, ČTK

K popularizaci košíkové mezi českými dětmi přispěly loni na mistrovství světa ziskem stříbrných medailí naše basketbalistky.

Článek

Ministerstvo očekává účast tisíců škol. Smyslem akce je vést děti k pravidelnému sportování, uvedl Radek Melichar z ministerstva.

„Chceme zapojit školy jako celky, a to nejenom do soutěžní části, ale také do pravidelného tréninku. Pro žáky, kteří nebudou hrát, jsou možnosti v dalších podpůrných činnostech. Kromě sportovní stránky samotné je cílem prostřednictvím médií propagovat sport a jeho pravidelné provozování,“ vysvětlil Melichar.

Všechny základní školy, kterých je v republice asi 4200, budou moci sestavit jedno florbalové družstvo chlapců a jedno florbalové družstvo dívek.

„Další žáci mohou zaujmout role například roztleskávaček, kustodů, pomocníků, fotografů, novinářů nebo třeba jen fanoušků,“ informovalo ministerstvo. Stejná pravidla platí i pro střední školy, ty však budou soutěžit v basketbalu.

Finále bude i v televizi

Od 5. prosince se mohou začít školy registrovat, ministerstvo pro tyto účely spustí web www.mladeznickysport.cz. Od února budou školy soutěžit v okresních a krajských kolech. V půlce června se uskuteční finále, které by měla vysílat Česká televize.

„Očekáváme účast v řádu několik tisíc základních škol a stovek středních škol,“ uvedl Melichar.

Úspěšné týmy získají vstupenky na olympiádu, vítězné školy pak finanční a věcné ceny. Ministerstvo přispěje na organizaci poháru třemi milióny korun, které rozdělí prostřednictvím basketbalového a florbalového svazu. Další peníze si musejí spolupořadatelé sehnat z jiných zdrojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám