Hlavní obsah

Univerzita Karlova je místem pro ty, kdo chtějí zažít kvalitní mezinárodní zkušenost

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete-li během studia na vysoké škole vycestovat do zahraničí na odbornou stáž či studijní pobyt, největší šanci máte jako student Univerzity Karlovy. Stejně na tom budete, pokud chcete mít jako spolužáka studenta původem ze země Evropské unie. Univerzita Karlova (UK) je pro zahraniční studenty atraktivní destinací a v Česku nemá konkurenci.

Foto: Profimedia.cz

Univerzita Karlova

Článek

Přitažlivost nejstarší české univerzity dokazují statistiky nedávno zveřejněné Evropskou komisí pro vzdělávání, ze kterých vyplývá, že UK vyslala prostřednictvím výměnného programu Erasmus do zahraničí v akademickém roce 2009/2010 celkem 1085 studentů a umístila se na 9. místě mezi evropskými univerzitami. Z českých univerzit tak zamířil na zkušenou do zahraničí téměř každý 5. student právě z Univerzity Karlovy.

UK láká zahraniční studenty

Univerzita Karlova je však také stále atraktivnější pro zahraniční studenty. Zde zaujímá 13. místo mezi evropskými univerzitami s počtem 1 036 přijatých studentů, což je 36 % z celkového počtu zahraničních studentů v ČR.

Podíl UK na mezinárodní výměně studentů zůstává dlouhodobě vysoký i přes významné rozšíření programu Erasmus na veřejných vysokých a vyšších odborných školách a soukromých vysokých školách v posledních letech. V tomto roce navíc s největší pravděpodobností dojde k převýšení počtu přijatých studentů nad studenty vyslanými.

Univerzita Karlova nabízí svým studentům možnosti zahraničního pobytu v 31 evropských zemích. Kromě sedmadvacítky EU to jsou státy Evropského sdružení volného obchodu (s výjimkou Lichtenštejnska) a kandidátské země Turecko a Chorvatsko.

Letos vyjel už desetitisící student

„UK má celkem uzavřeno 1 538 bilaterálních dohod pro rok 2011/2012, které nabízejí přes 3 000 studijních míst. V rámci programu LLP/Erasmus máme 568 partnerských univerzit v zahraničí, mezi nimi i ty nejprestižnější,“ říká rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl.

Díky tomu mohla Univerzita Karlova vyslat do zahraničí letos již 10 000. studenta. Jedná se o studentku Právnické fakulty UK, která je v současné době na ročním studijním pobytu ve Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám