Hlavní obsah

Silná sluneční erupce může narušit činnost satelitů i elektrické sítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

NASA zaznamenala neobvyklou sluneční erupci, která by podle ní mohla ve středu narušit život na zemi. Ohrožena je činnost satelitů, ale i pozemní komunikace a elektrické sítě. Uvedla to agentura AFP.

Článek

Odborníci americké Národní meteorologické služby (NWS) označili erupci za neobyčejnou a upozornili, že je schopná vyvolat geomagnetickou bouři. Ta by mohla začít ve středu zhruba ve 20 hodin středoevropského času.

Geomagnetická bouře s množstvím vysokoenergetických protonů by mohla narušit například elektrické sítě a satelity GPS. Kromě toho hrozí, že letadla budou muset změnit trasy nad polárními oblastmi.

Vědci ale zároveň ujistili, že erupce nesměřovala přímo k naší planetě, a proto by účinky bouře měly být relativně slabé.

Nejsilnější erupci od roku 2006 zažilo Slunce 7. června a následný velký mrak částic pokryl oblast o velikosti téměř poloviny slunečního povrchu, uvedla americká Národní meteorologická služba, která pro NASA sleduje sluneční činnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám