Hlavní obsah

Rusko vyvíjí supertěžké rakety pro let na Mars

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruští vědci pracují na vývoji supertěžkých raket, které mají být schopny doletět k Marsu. Podle informace ruského časopisu Argumenty i fakty na projektu pracují experti moskevského Chruničevova kosmického centra. Nové rakety mají vzniknout na bázi raketového nosiče Angara, kterým nyní Rusko dopravuje na oběžnou dráhu kolem Země náklady až do váhy 35 tun.

Foto: Profimedia.cz

Povrch planety Mars

Článek

Raketové projekty, pro něž vědci zvolili označení Amur a Jenisej, mají být schopné vynést do vesmíru až 120 tun nákladu, řekl ruským novinářům náměstek ředitele ústavu Anatolij Kuzin. Podle představ ruských vědců bude "útok" na Rudou planetu probíhat po etapách - od nasazení dálkových automatických kosmických aparátů až po vybudování vědecké základny na povrchu planety.

Podle pracovníků Chruničevova centra bude nová raketa osazena motorem na jaderný pohon. Zdroj energie bude pohánět jak sám motor, tak i všechny palubní přístroje. Nový supervýkonný motor je prý už v "předprojektové fázi".

V Moskvě je zároveň v plném proudu experiment se simulovanou cestou mezinárodní posádky na Mars. Šest kosmonautů, kteří svou "cestu" nastoupili loni, má nyní za sebou téměř polovinu své mise. Cílem experimentu je simulace vlivu dlouhodobého meziplanetárního cestování na lidské zdraví. [celá zpráva]

Rusko má v plánu i podrobnější zkoumání Měsíce, které by se ale podle pracovníků Chruničevova výzkumného střediska mělo urychlit. Rusko by mělo podle nich už v letech 2025-36 na oběžné dráze kolem Měsíce zřídit orbitální stanici a později i vybudovat stálou základnu na měsíčním povrchu.

Ruští kosmičtí experti se podobnými plány už zabývali, nicméně jejich realizaci předpokládali až v pozdější době.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám