Hlavní obsah

Žraloci jsou podle australských vědců nejspíš zcela barvoslepí

Právo, BBC, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Deset druhů žraloků z australských moří nemá v očích jediný čípek, dalších sedm má v sítnici jen jeden typ těchto barvu rozlišujících buněk. Barvosleposti nebezpečných predátorů je tak možné využít ke snížení rizika útoku na člověka, soudí australští vědci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Až půjdete příště surfovat, určitě se neberte svítivě žluté plavky ani prkno,“ doporučil v závěru studie, publikované v časopise Naturwissenschaften, Nathan Scott Hart ze Západoaustralské univerzity.

„Svítivě žlutá se zdá žralokům nejatraktivnější, protože ve vodě pod hladinou je nejkontrastnější,“ vysvětlil.

Zatímco v sítnici lidského oka jsou vedle tyčinek, speciálních buněk vnímajících světlo, také tři druhy čípků (pro zelenou, červenou a modrou barvu), žralokům tyčinky chybějí nebo mají jen jeden typ.

Zřejmě jsou barvoslepí, protože pro orientaci ve zšeřelém prostředí mořské vody, kde se barvy slévají, je důležitější vnímat rozdíly v kontrastu. Většina druhů je také nejaktivnějších za rozbřesku a za soumraku, takže při lovu se orientují podle obrysů kořisti. „Zjištění, že pro největší dravce moří je důležitější kontrast než barva, je důležité jak pro jejich ochranu, tak pro prevenci jejich útoků na lidi,“ dodal Hart.

Kontrastnější rybářské sítě by podle něj mohly odradit žraloky od nájezdů na již chycené ryby a nechtěné uvíznutí v pasti, na druhé straně by s okolím splývající barvy surfařských pomůcek či plavek pomohly vyhnout se žraločím útokům na lidi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám