Hlavní obsah

Kino IMAX uvede trojrozměrný dokument o opravě Hubbleova teleskopu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Trojrozměrný film s vesmírnou tematikou nazvaný Hubble 3D: Kosmický dalekohled obohatí od 16. září nabídku pražského kina IMAX. Účastníci pracovní projekce se stali svědky třináctidenní mise astronautů z raketoplánu Atlantis, kteří loni zmodernizovali a opravili dvanáctitunové "oko do vesmíru". Více než čtyřicetiminutový dokument měl v březnu premiéru v amerických kinech IMAX přidružených k vědeckým muzeím a střediskům popularizujícím vědu.

Článek

"Právě tento dokument je ukázkou spojení vědy a umění. Vždyť to, co dosud pozoroval Hubbleův teleskop, je nejenom vědecky zajímavá záležitost. Ta krása podívat se na jeho snímky v barvě, byť to jsou barvy nepravé, inspirovala i mnoho lidí, aby vytvářeli nové věci v estetice a výtvarném umění," řekl před projekcí ředitel Planetária Praha Marcel Grün. To, co se natočilo ve spolupráci s NASA, bylo podle něj vždy výborné, navíc projekce 3D umožní v tomto případě divákům seznámit se s něčím, co naprostá většina současníků sama zažít nemůže.

Snímek vznikl v koprodukci IMAXu s NASA a  Warner Bros. Pictures

Společnost IMAX, Národní úřad pro letectví a kosmonautiku NASA a Warner Bros. Pictures vyslaly 3D kamery do vesmíru, aby zdokumentovaly jednu z nejsložitějších vesmírných operací NASA - práce na Hubbleově teleskopu. Astronauti nafilmovali pět komplikovaných a obtížných výstupů přímo v kosmickém prostoru. Snímek doplňují záběry, které divákům přiblíží 13 miliard světelných let vzdálené galaxie.

Tým IMAX poskytl posádce raketoplánu trénink týkající se obsluhy kamer. Jedna byla připevněna vně kabiny v nákladovém prostoru vesmírné lodi a zdokumentovala historicky unikátní poslední servisní práce na tomto vesmírném zařízení. Velitel lodi a pilot se střídali ve filmování astronautů vstupujících do vesmírného prostoru, kteří pracovali v tandemu za pomoci robotické ruky.

Producentka a režisérka snímku Toni Myersová tvrdí, že zažít vesmír v kině IMAX je druhou nejlepší věcí hned po skutečném pobytu v kosmu. "Díky trojrozměrnému obrazu se diváci ocitnou jakoby opravdu ve vesmíru," uvedla v tiskové zprávě.

Většina filmů uvedených v IMAXu je součástí vzdělávacího programu pro žáky a studenty

Kino IMAX v Praze na Floře je jediným kinem v Česku, které je vybaveno nejmodernější filmovou technologií IMAX umožňující projekci dvojrozměrných i trojrozměrných velkoformátových filmů. Na českém trhu působí od března roku 2003. Od té doby nabídlo divákům 30 titulů. Většina z nich je součástí vzdělávacího programu, které organizuje pod záštitou ministerstva školství pro žáky základních a studenty středních škol.

Populární vědecký snímek o "vesmírném oku", jednom z nejvýznamnějších vědeckých instrumentů, jehož životnost úspěšná mise prodloužila nejméně o pět let, je šestým filmem, který IMAX vyrobil ve spolupráci s NASA, a druhým filmem v 3D po dokumentu Space Station 3D (Vesmírná stanice 3D) z roku 2002.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám