Hlavní obsah

Nový sen ruských studentů: staneme se zkorumpovanými úředníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Mladí Rusové už netouží stát se kosmonauty či vědci jako za sovětských dob, ale úředníky. Výsledky z průzkumů potvrzuje i popularita čerstvě zřízeného studijního oboru "státní a obecní správa" mezi uchazeči o vysokoškolské studium, jakkoli se vláda chystá v příštích třech letech propustit pětinu z armády byrokratů.

Článek

Přesto se úřednická kariéra zdá mnoha maturantům perspektivní. Státní a obecní správa se stala nejžádanějším oborem na Dálněvýchodní státní univerzitě. O možnost dostat se mezi 60 studentů administrativy na moskevské Vysoké škole ekonomické se ucházelo 1150 maturantů. Podobný zájem ohlásily i další vysoké školy. O jedno místo se ucházelo až 160 zájemců.

Rektoři si zájem vysvětlují i tím, že diplom umožní více než jen stoupat po služebním žebříčku. Absolvent oboru často bude dobře připravený právník či manažer s větší znalostí úředních předpisů či rozpočtových pravidel, než bývá obvyklé, a to mu může nalézt slušné uplatnění i mimo obor. Diplom úředníka prý může být i odrazovým můstkem k politické dráze.

Zaspaly univerzity?

Někteří experti se obávají, že univerzity zaspaly a nevšimly si, že se kvůli šetření v státní správě chystá propouštění úředníků, a už se obávají, že přibude vysokoškoláků bez uplatnění. Jiní naopak připomínají, že v Rusku navzdory všem tažením proti byrokracii dosud úředníků jen přibývalo, a volají po rotaci kádrů a přílivu čerstvé krve, která by pozdvihla často žalostnou úroveň úřednictva. "Citelně chybí kvalitní lidé zejména na střední a nižší úrovni, od ředitele odboru níže," usoudil sociolog Jevgenij Gontmacher.

Po údělu byrokrata prahnou podle průzkumu agentury FOM více než dvě pětiny Rusů. Loni v létě jiná anketa mezi 900 vysokoškoláky ukázala, že žádný netouží po vědecké dráze, většina sní o kariéře v Gazpromu a Kremlu.

Státní správa platí lépe než soukromý sektor

"Mládež míří tam, kde si podle svého soudu může snadno vydělat velké peníze," řekl listu Izvestija analytik Pavel Salin. Připomněl, že během posledních deseti let platy úředníků vzrostly a místy překonávají i výdělky v soukromém sektoru. Například v Rjazanské oblasti slušné platy v soukromých firmách klesly ke 20 000 rublům (asi 12 700 Kč), ale pracovat se často musí i o svátcích, zatímco v místních úřadech si středně postavený kádr přijde na dvojnásobek a na volno a další výhody mu nikdo nesáhne.

Průměrný plat mezi půl miliónem zaměstnanců federálních úřadů se pohybuje okolo 22 000 rublů, téměř 200 000 lidí v regionálních úřadech bere více než 33 000 rublů měsíčně (asi 21 500 Kč) a mzda v samosprávě, zaměstnávající 330 000 lidí, se blíží ke 23 000 rublům.

Polovina HDP končí v kapsách korupčníků

To jsou však jen oficiální příjmy. O výši úplatků se jen spekuluje, ale poslední skandál okolo provizí z olympijských staveb v letovisku Soči se dotýká i úředníků z prezidentské kanceláře. Občanské sdružení Advokáti pro lidská práva nedávno odhadlo, že polovina hrubého domácího produktu země končí v kapsách zkorumpovaných úředníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám