Hlavní obsah

Družice objevila na Marsu obří býčí oko

Novinky, pst

Pravidelné soustředěné kruhy neušly pozornosti vědců z NASA při prohlížení snímků povrchu rudé planety, které pořídila kamera z družice Mars Reconnaissance Orbiter. Jak vzniklo neobvyklé „býčí oko“?

Článek

Vědci se podle serveru Space.com domnívají, že jde o kráter, který byl výsledkem masivního dopadu nějakého objektu z vesmíru. Nicméně soustředěné kruhy vypadají pro laiky neobvykle.

Již dříve byly některé geologické útvary na Marsu vydávány za dílo zaniklé marťanské civilizace, ať už se jednalo o "kanály" pozorované již v dávné minulosti, nebo o později vyfotografovanou „tvář“ - skálu, která z určitého úhlu vypadala v okolní rovině jako obří plastika humanoidní tváře.

Podle Sarah Milkovichové z týmu, který snímky zkoumá, mohly kruhy vzniknout díky tomu, že těleso bylo tvořeno pevnými a nepevnými vrstvami - například s vysokým obsahem ledu nebo i bez něj.

Tvarování, kdy centrum kráteru vypadá vzedmuté, mohlo vzniknout následnou erozí. Kolegové Milkovichové také spekulují, že „býčí oko“ vzniklo dopadem sekundárního objektu do již jednou zasaženého místa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám