Hlavní obsah

Čtyřmotorový mikroletoun připomíná vzteklou vosu a má i bodat

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha zkonstruovat malé automatické špióny, schopné proniknout do uzavřených prostor, kam se člověk nemůže nepozorovaně dostat, přivedla na svět GRASP. Video zachycuje čtyřmotorový malý vrtulník, který je schopný bravurně manévrovat v uzavřených prostorách a počítá se i s jeho vyzbrojením.

Článek

GRASP dali dohromady podle serveru Defenstech experti na robotiku z Pennsylvánské univerzity finančně podporovaní agenturou DARPA, která zastřešuje vývoj mnoha vojenských technologií.

Vývoj malých, kapesních špiónů schopných prozkoumávat nedostupné tunely nebo pronikat do budov probíhá v současnosti na mnoha liniích. Někteří vědci se zaměřují na imitaci hmyzu nebo na jeho ovládnutí s pomocí implantovaných čipů.

Do budoucna se ovšem nepočítá jen s individuálním nasazením mikroletounů k průzkumu například jeskyní a tunelů v Afghánistánu, které využívají militantní radikálové z Tálibánu. Vojenští experti chtějí vytvořit i inteligentní koordinované roje mikroletounů, které by byly vybaveny malými náložemi a podnikaly útoky kamikaze na vozy, raketové baterie nebo části protivníkovy infrastruktury. Útok takového roje by se dal jen špatně včas odhalit a obrana vůči němu by byla téměř nemožná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám