Hlavní obsah

NASA otestovala únikový systém

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASA v pátek otestovala únikový modul z lodi Orion. Test byl úspěšný, ale věc má háček. Projekt byl součástí vývoje raket Ares, který americký prezident Barack Obama letos zrušil kvůli úsporám v rozpočtu a stanovení nových priorit při dobývání vesmíru.

Článek

Únikový systém za 220 miliónů dolarů byl vyprojektován pro případ, že by se na startu něco pokazilo a posádka by musela uniknout podobné zkáze, která v roce 1986 postihla sedmičlennou posádku raketoplánu Challenger, který se 73 sekund po startu změnil v ohnivou kouli.

Zařízení Pad Abort 1, jak dokazuje pořízený videozáznam, fungovalo spolehlivě. Během dvou sekund odletělo modul pryč od rakety rychlostí téměř 1000 km/h.

Jen byl tento test trochu zbytečný, protože Orion je nyní u ledu. Vláda prezidenta Baracka Obamy sice počítá s konstrukcí rakety pro „hluboký vesmír“, tedy pro mise za oběžnou dráhou Měsíce, ale kvůli efektivitě už nepoletí lidé. [celá zpráva]

Pro další průzkum vesmíru - především asteroidů, nebo měsíců velkých planet se počítá spíše s roboty, kteří se osvědčili na Marsu. Roboti nepotřebují zásoby vody, vzduchu a potravin, ani větší prostor, který by při déle trvajících misích vyžadovali lidé.

Ostatně NASA již sama rozvíjí program humanoidních robotů, které by mohli na dálku ovládat specialisté na různé obory. Hlavním omezením pro takové mise je zpoždění signálu z velkých dálek. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám