Hlavní obsah

Vesmírný teleskop zachytil zrození obří hvězdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Herschelův vesmírný teleskop zachytil zrod nové hvězdy v bublině prachu a plynů. Přiblížil tak, jak vzniká nová hvězda z chladného materiálu a současně ukázal, jak se tvoří skutečně obří hvězdy. Pořízené snímky zveřejnila evropská kosmická agentura ESA.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z Herschelova teleskopu na rodící se hvězdy a mlhovině Rosetta vzdálené 5000 světelných let od Země v souhvězdí Jednorožce Rodíce hvězdy jsou v bílých bublinách

Článek

Rodící se hvězda je už nyní desetkrát těžší než Slunce a je obklopena prachem a plynem o hmotnosti dvou set sluncí. Kdyby hvězda získávala z oblaku další materiál, mohla by se stát jednou z největších v Mléčné dráze. Největší mají 150 krát větší hmotnost než Slunce.

Hvězda se nachází v bublině prachu a plynu označované RCW 120.

Herschelův teleskop pracuje v infračerveném spektru a v rozsahu od 55 do 672 mikronů, což mu umožňuje sledovat procesy, které jinak nejsou viditelné. Nemůže je vidět ani Hubbleův teleskop pracující ve viditelném a infračerveném spektru.

Na oběžnou dráhu vynesla teleskop loni v květnu raketa Ariane. V tomto případě vědcům pomohl korigovat modely vzniku hvězda. Jeho oběžná dráha je vzdálená od Země, aby mohl poskytovat nezkreslený pohled do hlubokého vesmíru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám