Hlavní obsah

V Mimoni přestavují historický špitál na vlastivědné muzeum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimoň

Historický špitál ze 17. století v Mimoni, který léta chátral, bude od srpna novým sídlem vlastivědného muzea. Expozice se soustředí především na historii města a okolí. Přestavba špitálu vyšla zhruba na 21 miliónů korun, většinu nákladů pokryla dotace z fondů EU, řekl manažer projektu Pavel Škubal.

Článek

Budova špitálu už jako muzeum dříve sloužila, bylo to zhruba ve 30. letech minulého století. Po válce byly ale všechny předměty odvezeny do muzea v České Lípě a v objektu byla do 80. let knihovna. Také knihovna byla ale zrušena a od té doby objekt chátral.

"Nápad obnovit v objektu muzeum se zrodil zhruba před dvěma lety, s jeho realizací se začalo loni v březnu. Muzeum by určitě mohlo být zajímavé pro turisty," podotkl Škubal. Mimoň toho totiž návštěvníkům příliš nenabízí, vojenský prostor z poloviny minulého století vytlačil z města většinu památek.

Náplní vlastivědného muzea by měly být především expozice zaměřené na historii téměř sedmitisícového města a jeho okolí. Počítá se s tím, že v něm budou umístěny archeologické vykopávky, které byly objeveny právě v objektu špitálu. "Některé předměty si také zapůjčíme z českolipského muzea," uvedl Škubal.

Celý projekt vyšel zhruba na 21 milionů korun, 95 procent z toho pokryje evropská dotace, zbylých pět procent státní dotace. Stavba by měla být hotova do začátku letních prázdnin. S otevřením muzea se však bude ještě více než měsíc čekat. "Na začátku srpna tu budou městské slavnosti a to je k otevření muzea ideální příležitost," dodal Škubal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám