Hlavní obsah

Průzkum: Studenti jsou pro obnovitelné zdroje i pro další jaderné bloky

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti tuzemských středních škol považují za největší hrozbu pro budoucnost lidstva globální oteplování. Zároveň je znepokojuje nedostatek energetických zdrojů. Řešení vidí v těch obnovitelných, zároveň jsou pro zvyšování výroby elektřiny z jádra.

Článek

Vyplývá to z průzkumu agentury JLM. Obavy ze změny klimatu vyjádřilo 47,8 procenta mladých lidí ve věku 14 až 19 let. Podle průzkumu jsou studenti ochotni šetřit energií a přispět k odvrácení hrozby klimatických změn. Nevěří však, že energetický problém vyřeší politici.

Energetickou budoucnost lidstva studenti spatřují ve využívání obnovitelných zdrojů, zároveň jsou ale pro zvyšování výroby elektřiny v jaderných blocích, uvádí průzkum. Necelých pět procent dotázaných oceňuje dodavatele, jenž nemá v portfoliu proud z jaderných elektráren. U dodavatele elektřiny je podle 54,3 procenta školáků nejdůležitější spolehlivost.

Průzkum zjišťoval i názory středoškolských studentů z Rakouska, kteří se rovněž obávají především globálního oteplování. Havárie Jaderné elektrárny Temelín v Česku se jednoznačně obává 22,7 procenta mladých Rakušanů.

Průzkum byl součástí energetických besed se studenty, které už deset let pořádá Skupina ČEZ. Iniciativa souvisí se spuštěním elektrárny Temelín. Besedy vedou učitelé škol společně s operátory elektrárny Temelín. "Říkáme studentům, co víme, a žádné odpovědi před nimi netajíme," řekl zástupce agentury JLM Vladimír Labuda. Celkově se od roku 2000 uskutečnilo přes 3000 besed za účasti více než 120 000 studentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám