Hlavní obsah

Aféra neaféra, na plzeňská práva je stejný nával jako loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Aféra na právnické fakultě v Plzni zatím nijak neovlivnila počet zájemců, kteří se na ni hlásí ke studiu. Fakulta k prvnímu únorovému týdnu obdržela kolem 800 přihlášek, což je adekvátní stejnému období loňského roku. Oproti roku 2009 ale přijmou práva méně studentů.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Děkan plzeňské právnické fakulty Jiří Pospíšil slibuje, že na odvolání nepřijme letos nikoho

Článek

Nové vedení navíc upozorňuje, že se na školu nedostane nikdo na odvolání. Uvedl to děkan fakulty Jiří Pospíšil. "Určitý pokles samozřejmě může být, ale evidentně nebude fatální. Alespoň to tak nevypadá. Počet přihlášených je zatím srovnatelný s loňskem," řekl Pospíšil.

Fakulta, kterou v minulých měsících otřásly skandály s rychlostudenty, opsanými kvalifikačními pracemi a dalšími problémy, tak nemá podle Pospíšila obavu, že by nenaplnila příští ročník. Hlavní nápor zájemců ale ještě čeká, přihlášky ke studiu se podávají do konce února. Vloni jich obdržela celkem 3302, přijato bylo asi 470 lidí.

Ke studiu plzeňská práva letos přijmou 250 lidí. Nový počet vedení fakulty přizpůsobilo velikosti školy a tomu, aby zajistilo kvalitní výuku, a to i seminární. "Nebude brán nikdo na odvolání. Přijímat budeme jen na základě výsledků testů Scio, to znamená, že bude zcela objektivní kritérium. Každý tak má šanci a bude záležet jen na tom, jak dopadne," dodal děkan.

S odvoláváním je konec

Kvůli neprůhlednosti přijímacího řízení, kdy bylo obrovské množství zájemců bráno na odvolání, kritizovala akreditační komise bývalé vedení fakulty v čele s děkanem Jaroslavem Zachariášem a proděkanem Milanem Kindlem. Ti se vzdali svých postů vloni v září, když skandál na škole vypukl. Nové vedení v čele s Pospíšilem poté přistoupilo na testy Scio, které jsou součástí reformy, jež na škole probíhá a má fakultu zachránit.

V uplynulých dnech vedení přijalo také rozsáhlá personální opatření. Kdo konkrétně školu opustil, sdělí fakulta ve čtvrtek na tiskové konferenci. Prezentovat na ní chce i výsledky nedávných státnic svých studentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám