Hlavní obsah

Američtí školáci tloustnou, Obama chce zrušit hranolky a sladkosti ve školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vláda prezidenta Baracka Obamy chce skoncovat s hranolky, slazenými limonádami a sladkostmi v amerických školách. Cílem chystaného zákona je snížit procento dětí, které ztloustnou během školní docházky, uvedl list The New York Times (NYT).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prezidentova manželka Michelle již minulý měsíc prohlásila, že bude usilovat o to, aby americké děti byly méně obézní. Připravovaná legislativa mnoha školám zakáže podávat žákům sladkosti a přikáže jim, aby nabízely výživnější stravu. Podle amerického ministra zemědělství Toma Vilsacka by "zdravá volba měla pro děti být snadnou volbou".

Republikáni hájí nezávislost školních jídelen

Zatím není jisté, zda iniciativa získá podporu opozičních republikánů. Podle NYT zatím čekají na konečný text připravovaného zákona. Až se s ním seznámí, tak se rozhodnou, zda opustí svůj tradiční postoj, že o školních jídelníčcích by měly rozhodovat správní rady škol, a ne vláda. Podle newyorského deníku ale Obamova administrativa sází na to, že obavy z dětské obezity tento tradiční rozpor mezi demokraty a republikány pomohou překonat.

Správní rady škol se ale k návrhu staví skepticky. "Máme dojem, že školní správní rady jsou si naléhavě vědomy, nakolik je důležité, aby děti měly přístup ke zdravému a výživnému jídlu," řekla Lucy Gettmanová z Národní asociace školních správních rad.

Studenti se děsí "fastfoodového absťáku"

Chystaná změna narazila i na odpor řady studentů, ale i některých ředitelů škol. Když například reportéři NYT o připravovaném zákazu řekli šestnáctileté studentce z města Orange ve státě Virginie, byla prý v šoku. "To by bylo hrozné," uvedla. Nápad se nezamlouvá ani řediteli její školy Genu Kotulkovi. "Rád bych dával dětem všechny možnosti, které můžu," podotkl. Podle něj by se o stravování svých dětí měli starat hlavně rodiče tím, že jim sami půjdou příkladem.

Odpor výrobců slazených limonád proti chystaným změnám je naopak oproti minulosti mírnější, protože nabízejí větší spektrum výrobků. Slazené limonády tak mohou nahradit džusy či balenou vodou.

Americké školy již nyní svým žákům v rámci národního programu pro školní obědy, který poskytuje jídlo 31 miliónům dětí ve 100 000 školách, nesmějí podávat nezdravé potraviny k obědu a ke snídani. Většina z nich ale tučná jídla nabízí mimo tento program. Zároveň jsou na jejich chodbách prodejní automaty, v nichž jsou různé sladkosti či slazené limonády. Podle nového zákona by školy musely tuto nabídku sladit s požadavky na zdravou výživu.

Prodej sladkostí už omezují dvě třetiny škol

Mnoho škol již přitom k podobnému kroku přistoupilo dobrovolně. Prodej sladkostí a limonád jich nyní omezují asi dvě třetiny. Podle odborníka na obezitu Williama Deitze je to znát. "Počet případů dětské obezity stagnuje. Myslím, že jedním z důvodů je to, že ve školách teď panuje jiná situace," podotkl.

Obezita přesto ve Spojených státech stále představuje velký problém. Trpí jí zhruba dvě třetiny dospělých Američanů a jedna třetina dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám