Hlavní obsah

Praha má nadbytek míst na středních školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Střední a učňovské školy v Praze nabízejí pro příští školní rok zhruba 12 000 míst. Podle náměstkyně pražského primátora Marie Kousalíkové (ODS) ale letos základní školu ukončí jen asi 7300 školáků. Praha tak bude mít na středních školách více než 4500 volných míst. Školy ale kvůli tomu rušit nechce.

Článek

Počet dětí, které vychází z devátých tříd základních škol, podle Kousalíkové každý rok klesá. Zatímco v roce 2008 to bylo 9500, loni 8600, letos město očekává 7300 školáků. Pražské střední školy ale otevírají 274 tříd, což při počtu kolem 30 na jednu třídu znamená podle Kousalíkové 8200 až 8500 míst. Dalších 3600 míst nabízejí učňovské školy. Část přebytku sice zaplní školáci ze středních Čech a jiných regionů, přesto zůstane zřejmě několik tisíc míst neobsazeno.

Pokles počtu žáků město očekává i v následujících asi deseti letech. "Klesající počet deváťáků je pro naše školy zničující," uvedla náměstkyně. Město ale nechce školy rušit. Uvažuje například o tom, že volné kapacity ve školách nabídne základním školám, v kterých začíná být s nástupem populačně silnějších ročníků více žáků. Pomoci by mohlo také větší využití škol pro potřeby rekvalifikací nebo celoživotního vzdělávání.

Problémem je podle Kousalíkové také to, že většina uchazečů chce studovat na gymnáziích. "V popředí zájmu uchazečů jsou tradičně gymnázia, především víceletá, obchodní akademie, obory vzdělání zaměřené na informační technologie a samozřejmě obory s uměleckým zaměřením. S nedostatkem uchazečů se potýkají technické a řemeslné obory," uvedla Kousalíková.

Hlavní město proto loni zahájilo kampaň Řemeslo žije, která má podporovat zájem studentů o učňovské obory. "Díky tomu se nám loni podařilo naplnit 3100 míst na učňovských oborech," poznamenala náměstkyně. Letos na kampaň město uvolní 7,8 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám