Hlavní obsah

V Antarktidě je v těchto dnech tepleji než v Česku, vědci mají ideální podmínky

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Evropu, Asii a Severní Ameriku trápí mrazy, na jižní polokouli panují extrémní horka. V Antarktidě naměřili vědci teploty okolo 5 až 8 stupňů nad nulou, v australském Melbourne byl zaznamenán stoletý teplotní rekord.

Článek

Pro svou antarktickou misi tedy bude mít ideální podmínky i patnáctičlenná expedice českých vědců, kteří hned začátkem roku odcestovali na Mendelovu polární stanici zřízenou brněnskou Masarykovou univerzitou. Tam mají až do března, kdy je na nejchladnějším kontinentu nejpřijatelenější klima, pokračovat ve zkoumání antarktických ekosystémů.[celá zpráva]

Podle vědců jde ovšem o přirozený jev způsobený oblastí vysokého tlaku, která se v současné době zastavila nad jižním pólem.

Tento jev prý není způsoben globálním oteplováním, v důsledku by mu prý ale mohl napomoci, pokud by zamrzlé plochy, které odrážejí sluneční paprsky, ustoupily tmavé ploše oceánu, která je naopak absorbuje. Pokud se ale oblasti nízkého a vysokého tlaku opět rozpohybují, může ledu v Antarktidě naopak přibýt.

Australané ráví noci na pláži

V Melbourne dosáhly teploty během noci 34 stupňů Celsia. Podle statistik jde o nejteplejší noc od roku 1902. Přes den se rtuť teploměru vyšplhala na 42 stupňů. Kvůli výpadkům proudu si lidé navíc nemohli pustit klimatizaci, a řada z nich se proto rozhodla strávit noc na pláži. Kvůli pokrouceným kolejím bylo zrušeno několik vlakových spojů a úřady ve státech Viktorie a Nový Jižní Wales varovaly před nebezpečím lesních požárů, napsala agentura Reuters.

Brazilci se těší na studenou frontu

Ještě větší vedra hlásí Brazílie. V ulicích Ria de Janeiro naměřili dnes 40 stupňů Celsia, což díky obvyklé vzdušné vlhkosti tělo pociťuje jako 50 stupňů Celsia, uvedl brazilský meteorologický ústav Inmet. Vedra přitom ve městě a okolí trvají už třetí den, rekord 40,4 stupně byl naměřen už v neděli. V pondělí a dnes to bylo jen o desetiny méně a vlna veder má trvat až do konce týdne, kdy se očekává přechod chladnější fronty, uvedla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám