Hlavní obsah

Elmarco a univerzita v Singapuru chtějí s nanovlákny čistit vodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Liberecké Elmarco začalo spolupracovat s Národní univerzitou v Singapuru na vývoji nových nanovlákenných materiálů pro průmyslové použití v oblasti úpravy odpadních vod, zdraví, energie a životního prostředí. Jedním z hlavních směrů spolupráce je vývoj zařízení na filtraci vody s využitím nanovlákenné membrány.

Článek

Mělo by to vyřešit problémy s pitnou vodou v zemích, kde jsou zdroje vody kontaminovány. Informovala o tom mluvčí společnosti Eva Kijonková.

"Je velmi pravděpodobné, že v budoucnu bude voda stále vzácnější, její znečištění se stává globálním problémem," řekl výkonný ředitel společnosti Elmarco Ladislav Mareš. Nové materiály přispívají podle něj k řešení tohoto problému, a měly by tak být schopny zajistit dostatek pitné vody. Firma ale bude podle něj s univerzitou spolupracovat také na vývoji solárních článků citlivých na barvu nebo na vývoji nových baterií.

Univerzita v Singapuru není jedinou vysokou školou, s níž liberecké Elmarco spolupracuje v oblasti průmyslového využití nanomateriálů a nanovláken. V říjnu podnik podepsal spolupráci s Akronskou univerzitou v americkém Ohiu, a zapojil se tak do celosvětového konsorcia pracujícího na výzkumu a vývoji účinných filtrů, které dovedou zachytit kouř, výpary, mlhu či aerosol s obsahem nebezpečných látek.

Liberecké Elmarco je lídrem ve vývoji materiálů z nanovláken, jejich aplikací a strojů k jejich průmyslové produkci. Společnost vznikla v roce 2000 jako stoprocentně česká firma. Předloni v říjnu ale koupilo šestadvacetiprocentní podíl švýcarsko-francouzské sdružení investičních fondů - Banexi Ventures, TAT Capital Partners a Alpha Associetes. Letos v lednu Elmarco v Liberci otevřelo nové výzkumné a vývojové centrum, do jehož výstavby a vybavení investovalo kolem 190 milionů korun, když 75 milionů získalo z evropských fondů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám