Hlavní obsah

Britští žáci se budou učit o nepřijatelnosti domácího násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni britští školáci se budou ve škole učit o nepřijatelnosti domácího násilí vůči ženám a dívkám. Předpokládá to nová strategie vlády, podle níž budou děti již od pěti let také poučovány o tom, jak předcházet násilí ve vztazích, uvedla dnes zpravodajská stanice BBC.

Článek

Plán se začne uplatňovat od roku 2011. Již příští rok ale budou fungovat dvě telefonní linky tísňového volání pro svědky a oběti sexuálního násilí a dalšího obtěžování. Na pomoc obětem a k řešení domácího násilí se britská vláda rozhodla vyčlenit 13 milionů liber (376 miliónů korun).

Britská humanitární organizace Refuge, která se snaží chránit všechny členy domácností před domácím násilím, vládní krok uvítala a vyzvala veřejnost, aby lidé vystupovali proti domácímu násilí.

Podle statistik o zločinnosti v zemi je nejméně jednou ročně obětí domácího násilí asi milion Britek.

Britský premiér Gordon Brown u příležitosti dnešního Mezinárodního dne proti násilí na ženách označil toto násilí za odpornost.

Domácí násilí představuje dlouhodobé útoky mezi blízkými lidmi, které se stupňují. V Česku údajně po poměrně krátké době nastupují výpady fyzické. Role násilníka a oběti se nemění. Terčem útoků bývají většinou ženy. V Česku se podle průzkumů s násilím za život setká 38 procent žen.

Podle občanského sdružení Rosa, které obětem domácího násilí pomáhá, by ženy při výběru partnera měly být obezřetné. "Násilí nezačíná až několik let po svatbě. Určité náznaky toho, že má někdo tendenci používat ve vztahu násilí, se dají vypozorovat už na počátku vztahu," míní Martina Hronová ze sdružení Rosa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám