Hlavní obsah

NASA testuje účinky radiace na opicích

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé po desítkách let začala NASA testováním účinků radiace na opicích. Cílem je zjistit nakolik ovlivní záření ve vesmíru lidský organismus a chování astronautů během uvažovaných déletrvajících misí. Zároveň testy podle serveru MSNBC prověřují možnosti ochrany před zářením.

Foto: Profimedia.cz

Kotul veverovitý

Článek

Během nového výzkumu bude 18 až 28 opiček druhu kotul veverovitý vystaveno radiaci v úrovních, jako astronauti při letu na Mars. Výzkum má sledovat především změny v centrálním nervovém systému.

„Došli jsme k závěru, že potřebujeme výzkumu tohoto druhu,“ řekl farmakolog Jack Bergman serveru Discovery News. NASA plánuje budoucí lety na Měsíc a Mars, nicméně podle Bergmana jí chybí údaje o tom, jak může delší pobyt ve vesmíru astronauty ovlivnit.

NASA dosud testovala krysy a myši, ale zjištěné údaje nepostihují celkové dopady záření na lidský organismus. Proto se mají účinky ověřit na opicích, jejichž organismus je lidskému podobnější.

Kotulové, kteří jsou vycvičeni k plnění určitých úkolů, budou vystaveni radiaci a vědci budou sledovat, nakolik to ovlivní jejich schopnost naučené úkoly. Poměřovat se bude nejen bezprostřední účinek radiace, ale také její působení s časovým odstupem.

Do vesmíru bylo posláno vedle lidí a různých druhů živočichů celkem 29 primátů. Sověti, respektive Rusové jich poslali na oběžnou dráhu 12 a Američané 17. Ochránci zvířat podobné testy ostře kritizují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám