Hlavní obsah

Pražská AVU má nového rektora, po šestileté pauze je jím opět Jiří Kotalík

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Novým rektorem pražské Akademie výtvarných umění (AVU) by měl být podle výsledků hlasování Akademického senátu Jiří T. Kotalík. Nový rektor po jmenování prezidentem republiky nastoupí do své funkce v únoru 2010.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Novým rektorem AVU bude po šestileté pauze opět historik umění Jiří T. Kotalík

Článek

Kotalíkovým protikandidátem byl Jiří Příhoda, další z pedagogů Akademie. Nový rektor byl zvolen již po prvním kole poměrem hlasů 16:5.

Sedmapadesátiletý Kotalík vystudoval dějiny umění a historii na Masarykově univerzitě v Brně a Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Ve druhé polovině sedmdesátých let 20. století působil jako historik umění na Pražském středisku památkové péče a ochrany přírody, v letech 1981-84 na Filozofické fakultě a od 1. ledna 1984 nastoupil na AVU jako asistent Katedry teorie dějin umění.

V období 1997 – 2003 byl po dvě funkční období rektorem AVU, v letech 2003 – 2004 byl jmenován generálním ředitelem Národního památkového ústavu. Od roku 2003 je vedoucím Katedry teorie dějin umění na AVU.

Po zveřejnění jmen kandidátů před definitivní volbou Akademického senátu se zvedla vlna diskuze prosazující důraznější změny v celkovém vedení Akademie, které by vedly k celkovému otevření instituce veřejnosti, omlazení pedagogického kolektivu a potřeby návaznosti na aktuální světové umělecké tendence včetně intenzívnější spolupráce se zahraničními vysokými uměleckými školami.

Současný rektor AVU Jiří Sopko ukončí své druhé čtyřleté funční období k 31. lednu 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám