Hlavní obsah

Znojmo opraví střechu archivu, práce potrvají minimálně čtvrt roku

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Znojmo nechá opravit střechu budovy na Divišově náměstí, kde sídlí Státní okresní archiv Znojmo. Jedná se o nemovitou kulturní památkou nacházející se v památkové rezervaci města Znojma. Náklady na opravu činí přibližně 2,3 milionu korun.

Foto: Městský úřad Znojmo

Budova archivu

Článek

Stávající budova Státního okresního archivu ve Znojmě, která je v majetku města, je historický objekt přibližně čtvercového půdorysného tvaru s vnitřním uzavřeným nádvořím a s vnějším vstupním schodištěm. Vzhledem k tomu, že se jedná o památkově chráněný objekt, je cílem jeho oprav výměna stávající střešní krytiny při maximálním zachování jeho památkové hodnoty.

„Práce proběhnou při zachovaném provozu, jejich zahájení je v plánu v květnu. Vzhledem k rozsahu prováděných prací na realizaci opravy střechy je předpokládaná doba výstavby minimálně 3 měsíce. Opravu střechy provede firma MÜPO, spol. s.r.o., která podala nejvýhodnější cenovou nabídku,” informovala Zuzana Pastrňáková, tisková mluvčí znojemské radnice.

Historie budovy

Budova vyrostla pro účely jezuitské koleje v roce 1634. Tato pozdně renesanční kvadratura byla vystavěna na místě tří konfiskovaných měšťanských domů na dnešním Divišově náměstí. Při koleji bylo u kostela sv. Michala dále založeno jezuitské gymnázium, po Olomouci a Brně třetí vzdělávací ústav svého druhu na Moravě, kde studoval Prokop Diviš. Budovy jezuitské koleje i gymnázia sloužily vzdělávacím účelům i po zrušení jezuitského řádu (1773) až do 20. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám