Hlavní obsah

Znehodnocený samopal upravil, v lese vyzkoušel - a ustřelil si prsty

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doživotní památku na březnový víkend bude mít čtyřicetiletý muž z Ivančic. Vydal se kácet dřevo, kromě pily si do lesa vzal i znehodnocený samopal vzor 58. Zvědavému muži se zbraň podařilo nabít a vystřelit, střela mu ale zdevastovala několik prstů na ruce.

Foto: PČR
Článek

Muž podle svých slov zakoupil znehodnocenou zbraň před časem na internetu. Samopal upravil a tak se rozhodl vyzkoušet jeho funkčnost. Zvědavému muži se legendární zbraň podařilo nabít a vystřelit z ní. Důsledky jsou ale tragické.

"Střela mu zdevastovala několik prstů na ruce, o jejich záchranu nyní bojují specialisté z plastické chirurgie," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Podle zákona mohou čeští sběratelé zbraní vlastnit i vojenské samopaly. Zbraně ale musí být znehodnoceny, mají zavařenou hlaveň. Podle policistů by tento případ měl být varováním pro všechny, kdo mají doma takovéto zbraně a provádí na nich konstrukční změny. V případě, že zvyšují účinnost zbraní, je toto jednání trestné.  

"V této chvíli nemohu uvést nic jiného, než že věc je v šetření. Je tam celá řada faktorů, které sehrají svou roli. Třeba skutečnost, že muž ve chvíli, kdy zbraň vystřelila, nebyl sám," konstatoval Malášek. Podle jeho slov bude rovněž záležet na posudku soudního znalce.

V takovýchto případech je věc podle policistů většinou kvalifikována jako přečin nedovoleného ozbrojování, za což viníkovi hrozí až pětileté vězení. 

Samopal vzor 58 je dosud ve výzbroji české armády, která ho používá od roku 1958. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám