Hlavní obsah

Žena naletěla falešnému námořníkovi a přišla o peníze

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letošní Vánoce zřejmě dlouho nezapomene důvěřivá devětapadesátiletá žena z Kroměřížska, která naletěla podvodníkovi, jenž se vydával za námořníka a nakonec ji připravil o šedesát pět tisíc korun.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

Počátkem prosince se žena seznámila na sociální síti s neznámým mužem s cizokrajným jménem. Komunikovali spolu nejprve přes sociální síť a následně pouze e-mailem.

„Muž o sobě tvrdil, že je hlavní inženýr strojovny na lodi, která se plaví z Anglie do Austrálie. Posílal jí své fotky, psal jí o sobě soukromé věci a svěřil se jí i se svým podnikatelským záměrem,“ informovala policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Kromě toho jí vyjadřoval svoji stále větší a větší náklonost. Navrhl také, že by se s ní chtěl setkat. Po několika dalších e-mailech napsal, že jsou u Malediv, kde je chtějí napadnout piráti. Žena mu to zpočátku nevěřila, ale na internetu zjistila, že v této oblasti skutečně k pirátským útokům dochází.

„V další zprávě jí muž psal, že je naštěstí zachránila bezpečnostní agentura. Prý se právě nachází na Maledivách. Má však strach o své úspory, protože pirátské útoky stále hrozí a na ostrovech není banka. Požádal ji proto, zda by jí část úspor, konkrétně 550 tisíc britských liber, mohl zaslat do úschovy,“ pokračovala mluvčí.

Důvěřivá žena souhlasila a poslala mu adresu a číslo mobilního telefonu. Následně ji muž informoval o tom, že balíček s penězi zaslal přes bezpečnostní agenturu do Itálie. Nemohl však již zaplatit za doručení k ní domů. Poprosil ji, zda by zaplatila doručení z Itálie ona.

„Další den jí přišel e-mail, ve kterém bylo napsáno, že je nutné zaplatit italské daně a poplatky ve výši dva a půl tisíce euro. Tyto peníze žena odeslala na uvedený bankovní účet. Dále poslala podle požadavků v e-mailu i oskenovaný občanský průkaz,“ uvedla Simona Kyšnerová.

V následujících dnech ale žena pojala podezření, že se stala obětí podvodníka a na Štědrý den vše oznámila na policii.

„Pachatel se tímto jednáním dopustil trestného činu podvod, po dopadení mu za to hrozí až pětileté vězení,“ uzavřela policejní mluvčí a připojila varování před podvodníky při komunikaci přes internet.

Reklama

Výběr článků

Načítám