Hlavní obsah

Zapomenuté šumavské vesničky – Zuklín

Novinky, Jan Kaše

Na hranici Plzeňského a Jihočeského kraje se uprostřed šumavských lesů a luk v nadmořské výšce téměř 900 metrů nachází Zuklín – místo s překrásným výhledem na okolní krajinu.

Foto: Jan Kaše

Zuklín

Článek

Uklidňující atmosféra zdejší přírody, rozlehlé horské louky ohraničené lesem, které zvláště za chladného podzimního počasí poskytují nepopsatelné smyslové zážitky, líně se povalující mlha v údolí či několik domů, z jejichž komínů pozvolna stoupá dým – to vše poskytuje Zuklín a jeho nebližší okolí.  

Zvláštní poloha

O Zuklínu se historické prameny poprvé zmiňují až v 17. století. Je ale velice pravděpodobné, že svůj význam měl již dávno předtím.

O tom svědčí i jeho zvláštní poloha – leží zhruba v polovině vzdálenosti mezi strašínským kostelem, který je zahalen nejedním tajemstvím, a vrcholem hory Javorník (1065 m. n. m), jehož okolí v dobách dávno minulých možná sehrávalo důležitou úlohu v životě tehdejších lidí. Louky kolem Zuklína navíc poskytují za jasného počasí výhled až k hradu Rabí.

Divej muž, Klekánice a tajná chodba

Oblast kolem Zuklína je opředena řadou pověstí. Některé z nich pak odkazují na tajnou chodbu mezi nedostavěným hradem u Lazen a Zuklínem.

Tak například ve skalách nad Lazny měl po několik staletí žít Divej muž, který se toulal podzemní chodbou až na Zuklín a hledal svého pána. V noci pak bylo pod Zuklínem slyšet dunění a rány.

Nebo podle jiné pověsti přilétala do Zuklína klekánice, která večer po klekání sbírala neposlušné děti a nastrkala je do podzemní chodby pod Zuklínem.

Sluneční kámen a další menhiry

Kolem Zuklína se v lesích nachází celá řada menhirů. Některé jakoby označovaly cestu od Lazen na Zuklín.

Zajímavým menhirem je tzv. Sluneční kámen, který je umístěn zhruba 200 metrů od Zuklína po pravé straně lesní cesty. Nejde sice o klasický vztyčený kámen, je ale mohutný a podle psychotronika Pavla Kozáka vyznačuje „směry východu Slunce při keltských svátcích beltine a samain a západu o lugnasadu“ (Tajemná místa od Blaníku k Sušici).

Na kameni jsou různé značky, písmena a číslice, jako například dva křížky na horní plošině, nápis EL či  datum 1869.

Zuklín a jeho okolí bezesporu patří k místům, která podněcují naši fantazii a zvědavost. Každý, kdo sem zavítá, si odnáší nevšední pocity protnuté nejen překrásnou přírodou ale i trochou minulosti a tajemnosti.    

Reklama

Výběr článků

Načítám