Hlavní obsah

Západočeská univerzita a Škoda Transportation uzavřely smlouvu o spolupráci

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západočeská univerzita v Plzni a Škoda Transportation, a.s. stvrdily 21. února podpisem svých nejvyšších představitelů smlouvu o spolupráci. Na rektorátu Západočeské univerzity v Plzni ji podepsali rektor ZČU Miroslav Holeček a generální ředitel společnosti Škoda Transportation Tomáš Ignačák.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Rámcová smlouva navazuje na dosavadní mnohaletou spolupráci mezi oběma institucemi a dále ji prohlubuje.

Článek

Rámcová smlouva navazuje na dosavadní mnohaletou spolupráci mezi oběma institucemi a dále ji prohlubuje.

Obě strany jsou podle smlouvy připravené spolupracovat v oblastech společného zájmu, mezi něž patří zejména konstrukce kolejových vozidel. Spolupráce bude probíhat například formou informačních kampaní při získávání uchazečů o studium, zadávání kvalifikačních prací či prostřednictvím exkurzí a praxí pro studenty technických fakult – strojní, elektrotechnické a aplikovaných věd.

„Pro Západočeskou univerzitu v Plzni je velkým přínosem zejména spolupráce na výzkumných a vývojových projektech, do kterých se zapojují studenti. Mají tak možnost zpracovávat reálná témata z praxe a zároveň již během studia poznat svého případného budoucího zaměstnavatele,” uvedl rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček.

„Naše společnost má vlastní výzkum a vývoj – pracujeme na nových lokomotivách, tramvajích nebo elektrobusech. K tomu ale potřebujeme dostatek kvalitních technicky vzdělaných absolventů. Stále hledáme nové lidské zdroje a klíčoví jsou pro nás zejména absolventi technických fakult. Vzhledem k tomu, že sídlíme v Plzni, je pro nás přirozeným partnerem v tomto směru právě Západočeská univerzita,” řekl generální ředitel Škody Transportation Tomáš Ignačák.

Partnerství největšího plzeňského průmyslového podniku s univerzitou má dlouhodobý charakter. V nedávné minulosti oba subjekty spolupracovaly v rámci programu Výzkumná centra, konkrétně od roku 2005 ve Výzkumném centru kolejových vozidel, který Škoda Transportation podporovala i finančně. Dalším společným programem byl Výzkum a vývoj hybridní skříně kolejového vozidla, který probíhal v letech 2011 - 2013.  V současné době jde například o spolupráci v Centru kompetence drážních vozidel.

Významnou roli hraje také otázka uplatnění absolventů. Zejména absolventi fakult strojní a elektrotechnické zahajují ve Škodě Transportation svoji kariéru jako konstruktéři, projektanti, technologové či výpočtáři. V rámci trainee programu řeší pod dohledem odborníků konkrétní zadání, které je poté použito v reálném projektu. Obdobně mají možnost zpracovávat témata bakalářských, diplomových i doktorandských prací, jež se posléze aplikují v praxi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám