Hlavní obsah

Zámek Doudleby nad Orlicí zve na speciální farmářské a vánoční trhy

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Doudleby nad Orlicí patřící k historickým skvostům východních Čech se pro veřejnost neuzavírá ani v období adventu. Naopak, již tuto sobotu, 14. prosince očekávají zámečtí „páni“ stovky návštěvníků, pro které je připraven celodenní pestrý vánočně laděný program.

Foto: Zámek Doudleby nad Orlicí (archiv)

Zámek Doudleby nad Orlicí patří k historickým skvostům východních Čech.

Článek

V 10 hodin se otevřou brány a v areálu zámku Doudleby nad Orlicí začnou speciální farmářské a vánoční trhy. Tyto akce, na nichž je možné zakoupit potraviny vyrobené farmáři z regionu i mnohem vzdálenějších míst, si k velké radosti pořadatelů získaly během roku značnou popularitu.

Petr Dujka správce zámku a syn jeho majitelky o nových zkušenostech řekl: „Letos jsme zahájili pořádání pravidelných farmářských trhů, čímž jsme takříkajíc vyplnili pole neorané v této části kraje. Trhy se stabilně těší velké oblibě, navštěvují je tisíce návštěvníků a my s nimi budeme počítat i v příštím roce. Všechny dosavadní byly v neděli, ale poslední letošní trhy budou v sobotu a to 14. prosince. Uskuteční se tedy v době adventu a budou mít dvě roviny – farmářskou a vánoční.“  

Na nádvoří zámku a v jeho bezprostředním okolí bude tedy probíhat celodenní vánoční jarmark, kde se návštěvníci seznámí s umem lidových řemeslníků a určitě zde vyberou vánoční dárek i pro své blízké. A farmáři? Ti budou nabízet již tradiční výrobky, z nichž vynikající pověst mají například pravé „domácí“ sýry, klobásky nebo medovina. Pokud bude někomu zima a nezahřeje ho svařené víno nebo horká medovina, může se zahřát ve vytopené kavárně.  

Na celodenním programu se bude podílet opravdu vše, co má na zámku hlavu, nohy a ruce, a tak dejme znovu slovo Petru Dujkovi: „Připravujeme doprovodný program, ke kterému využijeme i sýpku. Vystoupí tam čtyřicetičlenný sbor Campanula z Jihlavy. Na stejném místě uspořádáme výstavu vánočních stromečků s tím, že mnoho lidových tvůrců z regionu si pro ně připravený stromeček, pokud se včas přihlásí, může ozdobit. Samozřejmě nebudou chybět betlémy.“  

Pozadu nezůstane ani velice oblíbený a zejména dětmi vyhledávaný Babiččin dvoreček, což je selský dvoreček, kde vznikla jakási zoologická zahrada domácího zvířectva. „Plánujeme opět vytvořit „položivý“ betlém. Na návštěvníky tam bude čekat oslíček, kravičky, ovečky, koníčci a samozřejmě jesličky a svatý Josef s Pannou Marií i Ježíškem,“ řekl správce zámku a připomněl, že chybět nebudou ani koledy, které přijdou ve 14 hodin zazpívat děti z doudlebské základní školy.  

Vzhledem k tomu, že se sobota 14. prosince stane posledním dnem, kdy se v tomto roce zámek Doudleby nad Orlicí otevře návštěvníkům, chtějí Doudlebští připravit pro všechny příchozí speciální zážitek. Také doporučují pečlivě sledovat zámecké webové stránky nebo zámecký facebook.

Reklama

Výběr článků

Načítám