Hlavní obsah

Wintonova Lady Milena vařila v Muzeu gastronomie, kam ji přišla pozdravit operní diva Pavlína Senič

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lady Milena Grenfell-Baines je jedno z dětí, které díky siru Nicholasi Wintonovi mělo možnost uniknout před nacistickou genocidou.

Foto: Lenka Žáčková

Lady Milena s Pavlínou Senič

Článek

Československo opustila v roce 1939 jako jedno z posledních dětí, které zachránil Nicholas Winton. Tehdy desetiletá Milena Fleischmannová opouštěla Prahu se dvěma mladšími sestrami. Patřila mezi ty šťastnější, která se svými rodiči shledala.

Lady Milena Grenfell-Baines je vášnivou kuchařkou a své umění přišla předvést do Muzea gastronomie v Praze. Sama o sobě říká: „V srdci jsem Češka, ale v kuchyni jsem Angličanka.“

A právě sem ji přišla také pozdravit a vzdát poctu operní diva Pavlína Senič. Během prvních pár minut zjistily, že mají celou řadu společných známých z oblasti vážné hudby. Lady Milena byla řadu let členkou správní rady Společnosti přátel Liverpoolské filharmonie a je patronkou Nadace Emmy Destinové.

Při povídání Lady Milena dokončovala a servírovala anglické speciality z české Remosky, které vytvořila pro návštěvníky muzea. S chutí ochutnávala i Pavlína Senič a oceňovala chuť všech připravených pokrmů.  

Před rozloučením si ještě vyměnily kontakty a probraly své plány, aby zjistily, zda se v blízké době mají možnost potkat na některé ze zajímavých akcí, jejichž jmenovatelem je vážná hudba, cimbálovka či dobré moravské víno. Pokud se vše vydaří, tak se obě dámy, které jsou velmi vytížené, mohou potkat v létě na Hudebním festivalu Znojmo, kde je krom lásky k hudbě spojují také společní známí.

Sir Nicholas Winton, anglický bankéř před vypuknutím druhé světové války zachránil 669 židovských dětí z Československa, které jen díky jeho odvážnému kroku přežily těžkou dobu druhé světové války. V květnu oslaví Sir Nicholas Winton 105 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám