Hlavní obsah

Výtvarník Václav Balšán si umí pohrát s lidskou fantazií. Dokládá to i jeho plzeňská výstava

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělec z Karlovarska, který si pohrává s lidskou fantazií, vystavuje své obrazy a kresby v plzeňské Visio Art Gallery.

Foto: Jan Kaše

Václav Balšán při vernisáži

Článek

Ve čtvrtek 5. února byla v plzeňské galerii Visio Art slavnostně zahájena výstava obrazů a kreseb Václava Balšána. Tento známý umělec inklinoval k výtvarnému umění již od mládí. V šedesátých letech minulého století vystudoval na Střední průmyslové škole keramické v Karlových Varech obor výtvarné zpracování keramiky a porcelánu, později byl členem Unie výtvarného umění.     

„Uspořádal více než 20 samostatných a přes 40 kolektivních výstav. Svými díly je zastoupen v Národní galerii, Národní bance, Galerii umění v Karlových Varech, na Klenové a v mnoha soukromých sbírkách u nás i v zahraničí,“ uvádí se v pozvánce na výstavu.  

Václav Balšán přivezl do Plzně několik svých obrazů, které se vyznačují úžasnou barevností a zajímavým zpracováním nejrůznějších motivů a podnětů. Jsou bohaté a výrazné, ale nevnucují se.

Malíř si pohrává i s fantazií diváků. I když se vrátíte k jednomu obrazu několikrát, pokaždé v něm najdete a uvidíte něco nového. Například dílo s názvem Monument může někomu připomínat jakýsi přírodní útvar nebo ne příliš povedený dům. Na chvíli se zadíváte a všimnete si, že část obrazu pokrývá rýže. Skutečná, nikoliv namalovaná. Napadne vás i další varianta – jistá část mužského těla. A rýže pak symbolizuje počátek budoucího života.  

Výstava potrvá do 27. února.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám