Hlavní obsah

Výstavu o divadelní scénografii můžete vidět v Ostravském muzeu ještě do 28. listopadu

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě do 28. listopadu bude v Ostravském muzeu k vidění výstava nazvaná "Magie divadelního prostoru / Scénograf Vladimír Šrámek a scénografie Státního divadla v Ostravě v letech 1960 - 1990". Jde o společný projekt Národního divadla moravskoslezského (NDM) a Ostravského muzea.

Foto: Robert Rohál

Ostravské muzeum (budova s věží vpravo) zve na zajímavou výstavu.

Článek

Vladimír Šrámek (1927–2012) patřil k nejvýznamnějším scénografům ostravské jevištní tvorby. Vytvořil stovky scén k divadelním inscenacím všech dramatických žánrů. Přinesl s sebou do Ostravy scénografii na profesionální úrovni. Ve své tvorbě navázal na svého učitele Františka Tröstera a jeho umění rozvinul dále ve svém vlastním originálním projevu. Byl člověkem nesmírně skromným a pracovitým, jeho píle a touha proniknout divadlu „pod povrch“ prostřednictvím výtvarného počinu neznala mezí. S divadlem se natolik sžil, že se mu stalo životním posláním a jeho úctyhodná práce zůstane navždy spjata s Ostravou a jejím divadlem. Zcela po právu jeho jméno vstoupilo mezi prvními v lednu 2011 do Síně slávy NDM.

Výstava v Ostravském muzeu, která byla otevřena slavnostní vernisáží 25. září, představuje výběr z jeho reprezentativních scénografií, ale také ukázky z prací scénografů, kteří v době jeho šéfovaní v Ostravě pohostinsky působili a patřili ke špičkám československé scénografie. Magie divadelního prostoru nabídne zároveň interaktivní ateliér umožňující veřejnosti proniknout do tajemství scénografie. Jeho autorem je Petr Matásek, scénograf a profesor scénografie na katedře Loutkového a alternativního divadla DAMU Praha. Kurátorkou výstavy je Mgr. Lenka Černíková, scénář vytvořil PhDr. Ladislav Slíva, odborně spolupracovala Mgr. Andrea Pánková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám