Hlavní obsah

Výstava seznamuje s historií, současnou činností i sbírkami Etnografického ústavu

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci prezentace jednotlivých oddělení Moravského zemského muzea v Brně v souvislosti s 200. výročím jeho založení se tentokrát představuje Etnografický ústav. Návštěvníci se na výstavě seznámí s jeho historií i současností a prohlédnou si nejvzácnější předměty z jeho bohatých sbírek.

Foto: Jiří Smutný

Dietrichsteinský palác

Článek

„Etnografický ústav představujeme jako otevřené a dynamické pracoviště, jehož pracovním mottem je snaha odkaz minulosti ochránit a zprostředkovat budoucím generacím,“ uvedla k výstavě její kurátorka Helena Beránková.

„Ve třetím tisíciletí je kladen velký důraz na zpětnou vazbu člověka na jeho prostředí, na jeho kořeny, a moravská tradiční kultura, jejíž některé projevy figurují na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO (jízda králů, mužský tanec verbuňk), je v tomto směru mimořádně potenciálním, ojedinělým a inspirativním zdrojem,“ dodala vedoucí Etnografického ústavu a ředitelka Historického muzea MZM Hana Dvořáková.

Návštěvníci na výstavě uvidí mnohé vzácnosti z bohatých sbírek ústavu. Vystavena je první inventární kniha Františkova muzea (dnes MZM) nebo polychromovaná dřevořezba sv Barbory, která je jednou z nejstarších lidových plastik ve sbírkách, pochází z konce 18. století a svou formou navazuje na gotickou plastiku. K vidění bude i žebrovaný fajánsový podnos na nožce s dietrichsteinským erbem a vročením 1689, ukázky tradičních oděvů z 19. století nebo včelí úl pletený ze slámy z počátku 20. století.

Výstava se nachází v Dietrichsteinském paláci, sál Karla Valocha, Zelný trh 8, Brno. Otevřeno je denně mimo pondělí do 30. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám