Hlavní obsah

Výlet zimní krajinou na Skalku nad Mníškem pod Brdy

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V čase vánočním je třeba také protáhnout kosti a vyrazit do přírody. Nabídkou může být mj. výlet s krásným a také poučným cílem. Míříme na Skalku nad Mníšek pod Brdy.

Foto: Jana Bečková

Skalka - historická budova

Článek

Start může být na pražském Hlavním nádraží - vlakem dorazíte do Řevnic a vydáte se po turistické značce směr Skalka. Samozřejmě můžete jet přímo i z Úval nebo Berouna. Cílové místo se nachází na hřebeni Brd - občerstvení je tu otevřeno celoročně.

Skalka je původní poutní místo s barokním kostelíkem sv. Máří Magdaleny, klášterem, poustevnou a křížovou cestou. Areál leží na vyvýšeném ostrohu nad Mníškem pod Brdy, 27 kilometrů jihozápadně od Prahy na úpatí brdského hřebene, na katastrálním území města Mníšek pod Brdy.

Jedná se o oblíbené místo turistů - využíváno pro turistiku je i v zimních měsících, kdy sem nacházejí cesty lyžaři na běžkách. V červenci 1889 sem byla z Řevnic zavedena historicky třetí turistická značená cesta Klubu českých turistů (založen byl v roce 1888).

Na cestu jsme se vydali z Řevnic a za pomoci zimní výbavy došli do cíle, kde jsme byli odměněni kávou a svařeným vínem. A pochopitelně pohledem na zasněžené okolí.

Cesta je středně náročná, ale v tomto ročním období je třeba brát zřetel na sníh a zledovatělou část vedle potoka. To pak přijdou k potřebě i turistické hole.

Reklama

Výběr článků

Načítám