Hlavní obsah

Všechny kapely, které hrály na Folkových Vánocích v Kroměříži, musely přidávat

Novinky, Dana Ehlová

Byl to Dům kultury v Kroměříži, který se rozhodl rozdávat první vánoční dárky letos už v úterý 1. prosince, a to v podobě tříhodinového koncertu nazvaného Folkové Vánoce. V rámci programu vystoupili skupina Poutníci, Pavlína Jíšová trio a František Nedvěd s kapelou Tie Break.

Foto: Jiří Seporský

František Nedvěd s kapelou Tie Break.

Článek

Folkové Vánoce tak navázaly na letní open festival Folk ve dvoře, který proběhl začátkem letošního srpna na dvoře Starého pivovaru a který také zorganizoval Dům kultury v Kroměříži. Tehdy tam koncertovaly kapely jako Jam Tour, AG Flek nebo Druhá tráva a písničkář Stanislav Wabi Daněk.

Program Folkových Vánoc zahájil moderátor Honza Dušek, který jednak přivítal publikum, jednak ohlásil první kapelu - legendární brněnské Poutníky, kteří se dostali do posluchačského povědomí už začátkem 80. let minulého století. A dodnes mají co nabídnout - starou dobrou country i bluegrass, což kvitovalo i kroměřížské publikum.

Po bloku Poutníků přišla na řadu oblíbená folková zpěvačka Pavlína Jíšová, jejíž vokál neodmyslitelně patřil například ke skupině Sem Tam či Žalman a spol. V divadelním sále kroměřížského "kulturáku" se představila tentokrát jen v triu, které s ní tvoří její dcera Adéla Jonášová a Petra "Šany" Šanclová. Padesátiminutový blok tria plný křehkých a přesto úderných písniček měl u publika úspěch a Pavlína Jíšová s oběma dívkami se tak musely vracet a přidávat.

Celý program Folkových Vánoc završil další bard tuzemské moderní country a trampské hudby – František Nedvěd a jeho kapela Tie Break. Během svého přibližně hodinového vystoupení nabídl řadu hitů z posledních čtyř sólových desek, ale vrátil se také k dnes téměř zlidovělým písním, které hrával se svým bratrem Janem Nedvědem.

„Myslím, že se Folkové Vánoce povedly. Nebylo sice vyprodáno, ale i tak vytvořilo zúčastněné publikum naprosto skvělou atmosféru. Všichni účinkující se líbili, všichni museli přidávat. Přiznám se ale, že ze všeho nejvíc mě překvapil můj kolega Honza Dušek, který má v našem zařízení na starosti propagaci a který celé Folkové Vánoce moderoval. Skvěle! Čas během pauz vyplňoval kratičkými rozhovory a udivoval publikum, co všechno o vystupujících kapelách ví,” uzavřel programový pracovník Domu kultury v Kroměříži Robert Rohál.

Reklama

Výběr článků

Načítám