Hlavní obsah

Vrbenští oslovují sousedy, po brigádě si všichni opečou špekáčky

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně sto šedesát mužů, žen i dětí, a spíše ještě více, si v sobotu 18. dubna o půl desáté natáhne pracovní rukavice, vyfasuje velké pytle a vydá se čistit ošklivá zákoutí ve Vrbně pod Pradědem a místních částech. Město se zapojilo do celostátní akce Ukliďme Česko.

Foto: Alena Kiedroňová

Vrbno pod Pradědem je po zimě uklizené, i tak se najdou místa, která chtějí vyčistit, zbavit černých skládek.

Článek

Dobrovolnická akce vyhlášená brněnským spolkem Ekosmák vychází z osvědčeného modelu vyzkoušeného v mnoha zemích světa Let´s Do It! Má rozměr dobrých sousedských vztahů a společné snahy zkrášlit konkrétní kousek světa, který je jim domovem.

„Ve Vrbně pod Pradědem na to chceme jít s písničkou Ten dělá to a ten zas tohle, jak ji známe od Jana Wericha z filmu Císařův pekař a Pekařův císař. I kdyby lidé jen hezky uklidili předzahrádky, kolem svých domků a bytových domů, bude to znát, navíc se při práci sejdou společně sousedé. A to se cení,“ řekla první místostarostka Květa Kubíčková.

Pospolitost takto zdobí třeba obyvatele místní části Mnichov, kteří se v minulosti domluvili na lecčems. Třeba na vybudování podstavce pro dřevěnou sochu mnicha, který kdysi zvoněním na zvoneček stahoval kupce a jiné poutníky z trasy ovládané loupeživými lapky a mnohým tak zachránil život.

„I když vyřezání a instalaci sochy organizoval osadní výbor a jeho členové tam odvedli kus práce, přidali se k nim i další sousedé, prostě oblékli montérky, vzali nářadí a přišli,“ chválí Mnichovské místostarostka.

Už při první organizační schůzce akce Ukliďme Česko nahlásili na radnici členové vrbenských spolků, klubů a dalších organizací účast 160 členů a rodinných příslušníků.

„Někdo by myslel, že máme neuklizené město, tak to samozřejmě není, ale určitě se najdou místa, která lidé účelově objevili a vytvářejí tam nesmyslně černé skládky. Akce Ukliďme Česko smysl určitě má,“ řekl Zdeněk Valenta, ředitel Technických služeb Vrbno s.r.o., které zajistí svoz plných pytlů.

Sraz je v sobotu v 9:30 hod u radnice, u kostela sv. Michaela, před Mateřskou školou Ve Svahu, u kotelny Družstevní, u obchodu v Železné a v parku U Mnicha v Mnichově a uklízet se bude do 13 hodin.

„Od radnice se vydáme kolem státní cesty na Mnichov a vysbíráme odpadky z příkop. Další skupiny zase zamíří jinam. Sejdeme se hodinu po poledni v Mnichově, v parčíku U Mnicha a společně si opečeme špekáčky. Už jsme je objednali u místního řezníka, prý ty nejlepší,“ láká Vrbenské Ing. Iveta Pešatová, vedoucí odboru městského úřadu.

Podhorské městečko v Jeseníkách spojuje svůj další rozvoj zejména s cestovním ruchem a příroda kolem je tou nejcennější devizou. To si lidé v pracovním v sobotu znovu uvědomí, i kdyby zrovna láteřili na bezohledné motoristy, kteří do příkopu vyhodí byť jen jednu PET láhev.

Reklama

Výběr článků

Načítám