Hlavní obsah

Velikonočním oslavám v Třebkově požehná plzeňský biskup, děti čeká cesta za pokladem

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sklonku loňského roku proběhl v malé jihočeské vísce, prosté obchodu či putyky, večer s projekcí na fasády domů i místní kapličku při příležitosti pořádání prvního živého betléma. Letos se místní dohodli obdobně oslavit i nejvýznamnější křesťanské svátky. Pozvání opět přijal Filip Štojdl, biskup CČSH.

Foto: Petr Hejna

Filip Štojdl při mši a třebkovská kaplička, budoucí "místo činu"

Článek

Ani s letošním nadcházejícím jarem nelze vyloučit kolem třebkovské kapličky možnost setkat se se zvířátky, spojenými se svátky jara, jako jsou králíčci, ovečky či kuřátka, záleží na tom, co se do dne pořádání setkání, tedy neděle 21. dubna, komu vylíhne nebo narodí.

Jelikož mnozí v prosinci očekávali delší promluvu duchovního, na žádost organizátorů vzhledem k ne až tak obecně širou populací vnímanému významu biblických příběhů naopak minimalizovanou, o takto významném křesťanském svátku bude pro zamyšlení i krátkou liturgii mnohem větší prostor. Sváteční slovo bude patřit Filipovi Štojdlovi, který byl letos opětovně zvolen biskupem církve, jejíž kořeny jsou s bouřlivými dějinami jihu Čech velmi úzce spjaty.

Hlavním programem poté budou soutěže, vycházející z lidových tradic - věcné odměny čekají na vítěze klání o nejchutnější mazanec, nejhezčí pomlázku a nejpěknější zdobené vejce (termín kraslice by byl zavádějící, není to souboj krojovaných maléreček, ozdobit i nevyfouknuté vejce mohou děti, stejně jako dospělí).

Pro děti je nachystána hra, kde hledání pokladu provede účastníky jak nevelkou vsí, tak prověří a současně doplní znalosti o Velikonocích. Doufejme, že o Velkém pátku, kdy se podle pověr, stejně jako o Filipojakubské  noci, otevírá země a vydává poklady, jim odměnu někdo zlotřile nevyfoukl.

Akci finančně, stejně jako předvánoční živý betlém, podpořila obec Předotice, vesnička to středisková pro zapadlými vlastenci obývaný Třebkov, zváni a soutěžit však mohou bez omezení i „přespolní“, a to jak v soutěžích pro dospělé, tak při hledání pokladu, kde odměna nemine nikoho z hledačů. Pro děti bude zajištěno i drobné občerstvení, domácí velikonoční, najmě ke konzumaci určené, výrobky jsou vítány.

Vánoční setkání, startující podobné aktivity třebkovských domorodců, překvapilo jak atmosférou, tak nečekaně velkou účastí lidí z širého okolí - více, včetně videa ZDE.

Zda se o Velikonocích vydaří počasí a jaká bude účast, zatím nelze garantovat - nutno připomenout, že je třeba, aby výrobky do soutěže byly předány do 14 hodin dne pořádání akce, kterým je neděle 21. dubna.

V neděli 14. dubna mohli - i neslyšící diváci, vyslechnout krátkou úvahu biskupa Štojdla na ČT2 v pořadu Sváteční slovo - záznam ZDE, právě v den konání akce pak bude bude ho možno vidět i ve velikonočním vydání Křesťanské magazínu ve 12:25 na témže programu při besedě na téma Čím jsou Velikonoce pro člověka 21. století? Pochopitelně žádná zázračná teleportace se nekoná - tento duchovní v televizním vysílání bude slyšet ze záznamu, jelikož tou dobou zakrátko slavnostně zahájí setkání v Třebkově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám