Hlavní obsah

Velikonoční Velké Karlovice lákají na jarmark i jehněčí speciality

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdobení perníků a kraslic, ale také třeba ochutnávka jehněčích specialit či nové slivovice, to vše mohou o velikonočních svátcích zažít návštěvníci Velkých Karlovic.

Foto: Josef Vrážel

Vepřový bok provoněný bukovým kouřem s dolnopaseckým sýrem - tuto specialitu mohou o Velikonocích ochutnat návštěvníci hotelu Lanterna.

Článek

Tradičně oblíbený je Velikonoční jarmark, který se každoročně koná u místního muzea. V neděli 5. dubna od 9 do 15 hodin tu návštěvníci uvidí zdobení perníčků a kraslic či pletení tatarů, budou moci ochutnat chléb pečený podle různých receptur a svátečně se naladit u vystoupení pěveckých sborů a folklórních souborů. V muzeu bude v tento den také otevřena nová výstava představující tvorbu řemeslníků.

Komu to nebude stačit, může se ve 13 hodin přesunout do Zvonice Soláň na blízké hoře Soláň. Program Velikonoční neděle bude věnován zdobení kraslic, malování na sklo, pečení velikonočních beránků a posezení u cimbálové muziky.

Ve znamení gurmánských zážitků budou velikonoční svátky v karlovickém Resortu Valachy. Šéfkuchaři všech tří jeho hotelů připravili na svátky velikonoční speciality a to každý po svém.

V hotelu Horal připravili menu, jemuž dominují uzená králičí játra či pomalu pečený beránek na rozmarýnu se špenátovou omáčkou. Hotel Galik vsadil na jehněčí maso na více způsobů, servírovat tu budou jehněčí ragú s hříbky, kýta se švestkovou omáčkou, roláda se špenátem a anglickou slaninou nebo klasická jehněčí kýta na česneku. Spa hotel Lanterna, který se zaměřuje na zážitkovou gastronomii, uvede degustační menu To nejlepší z Valašska, v němž chutí i vzhledem zaujme zejména carpaccio z mladého jelena a vepřový bok provoněný bukovým kouřem s dolnopaseckým sýrem.

Hosté navíc budou moci ochutnat novou VALACHY slivovici. „Dlouhodobě se věnujeme krajové gastronomii, vyhledáváme a oživujeme tradiční receptury, využíváme regionální produkty. Poté, co jsme předloni začali vyrábět valašské frgály a med, byl už jen krůček k nápadu nabídnout hostům také naši vlastní slivovici,“ vysvětlil zrod této novinky ředitel Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Slivovice ze švestek typické valašské odrůdy durancie byla vypálena pod dohledem sommeliérů Resortu Valachy. „Korigovali jsme jednotlivé fáze destilace tak, abychom uchovali v maximální míře přítomnost švestek ve vůni a chuti. Chtěli jsme co nejvěrněji zachytit vlastnosti domácí slivovice. I z toho důvodu ta naše obsahuje méně obvyklých 48 procent alkoholu. Věříme, že hostům bude chutnat,“ uzavřel Tomáš Blabla.  

Reklama

Výběr článků

Načítám