Hlavní obsah

Večer v divadelním klubu patřil setkání s klavíristou Ivo Kahánkem

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diváci Národního divadla moravskoslezského (NDM) zažili ve středu 26. února večer v Divadelním klubu jedinečné setkání s virtuózním klavíristou Ivo Kahánkem. Absolutní vítěz Pražského jara, držitel mnoha prestižních ocenění z mezinárodních soutěží usedá za piano, aby svým uměním doprovodil baletní představení Návraty domů.

Foto: Josef Zajíc

Návraty Ivo Kahánka v Divadelním klubu NDM 26.2.2014- Ivo Kahánek při besedě.

Článek

Divadelní klub NDM je otevřen pro všechny diváky, divadelníky a jejich příznivce. Nabízí příjemné posezení v jedinečném divadelním prostředí.  Právě tam dorazili zájemci o besedu se špičkovým klavíristou, Ivo Kahánkem, který od listopadu 2013 doprovází baletní choreografie představení Návraty domů.

„Listopadová premiéra unikátní taneční inscenace Návraty domů předznamenala Rok české hudby 2014 v Národním divadle moravskoslezském, neboť tři české renomované choreografy Pavla Šmoka, Natašu Novotnou a Jiřího Kyliána inspirovala k tvorbě hudba tří českých skladatelů - Bedřicha Smetany, Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka. Během jednoho večera tedy diváci zhlédnou mimořádný baletní tryptych s živou hudbou. Klavírista je však pouze jeden - Ivo Kahánek,” konstatovala Mgr. Marcela Bednaříková, tisková mluvčí NDM.

Inscenace Návraty domů jsou baletem a živým koncertem v jednom. Ivo Kahánek je na scéně přítomen po celou dobu. Hraje nejprve s violoncellem, pak také s orchestrem a na závěr jako sólista. „Také se musím hlídat kvůli tanečníkům. Synchronizace hudby a pohybu musí být dokonalá,” podotkl Ivo Kahánek.

V rámci dvouhodinové besedy odpovídal na otázky návštěvníků nejen on sám, ale do diskuze přispěla i šéfka baletu NDM Lenka Dřímalová a choreograf a taneční pedagog Igor Vejsada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám