Hlavní obsah

Ve zlínském muzeu vybízí výstava k detektivnímu pátrání

Novinky, Blanka Kovandová

Který strom je ve městě nejstarší? Kde stávala cihelna chrlící stavební materiál na typické baťovské domky? Tak to je jen zlomek otázek, na které odpovídá zajímavá výstava Pátrání po místě v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Foto: Blanka Kovandová

Výstava ukazuje třeba zvířata, která můžete vidět ve zlínských parcích.

Článek

Na začátku byl nápad – lektorky muzejní pedagogiky oslovily kolegy z různých vědních oborů, kteří v krajském muzeu pracují. Etnografové, historici, archeologové, geologové, zoologové i botanici dostali úkol, najít ve Zlíně místo, které je z jejich profesního úhlu něčím zajímavé.

„Nejsou to místa, která najdete v turistických průvodcích. Výstava chce ukázat, že lidé třeba denně chodí kolem zajímavosti, aniž by o tom věděli," prozradila jedna z autorek expozice Pavlína Gutová.

„V muzeu se například dozví, kdo bydlel původně v budově Českého rozhlasu, kde býval hřbitov, pravěké sídliště nebo kde se našel opravdový poklad v podobě pětistovky stříbrných mincí. Já dopředu mohu prozradit, že to bylo na místě, kde by to málokdo čekal,“ nalákala další spoluautorka Markéta Pavlištíková.

Zatímco ve velkém sále zlínského zámku je samotná expozice Pátrání po místě, v malém sále je vše připraveno k aktivnímu zapojení návštěvníků. Na stěnách visí mapy Zlína, spousta bílých papírů a připraveny jsou fixy, pastelky, nůžky, obrázky.

„Pokud si vzpomenete, můžete na jednu z map zaznačit místo vaší první schůzky, do další zase, které místo považujete za srdce našeho města. Jiná mapa pak vybízí k zaznačení území, kudy chodíte neradi,“ vysvětlila Markéta Pavlištíková. Autorka vybízí také Zlíňany, aby do muzea přinášeli své vlastní staré fotografie a do map zaznačili místa jejich pořízení a plánují se besedy i komentované prohlídky.

Co je na výstavě opravdu jedinečné, je fakt, že si může žít svým vlastním životem i daleko za zdmi muzea. Návštěvníky totiž přímo láká k tomu, aby si místa, o kterých vypráví, sami prošli. „Muzeum vydává dokonce i turistického průvodce, kde zájemci najdou doporučenou trasu i s odkazy z expozice,“ doplnila třetí z autorek Ivona Habartová.

Výstava Pátrání po místě je otevřena denně mimo pondělí až do 28. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám