Hlavní obsah

Ve zlínském divadle se objeví Cimrman: tentokrát z Maďarska

Novinky, Hana Vondrášková

I v březnu zve Městské divadlo Zlín na další pokračování projektu scénické čtení. Třetí díl je věnovaný nejslavnějšímu Čechovi v historii Járovi Cimrmanovi. Česká premiéra hry maďarské autorky Katalin Thuróczy s názvem Cimrman v Maďarsku se uskuteční v pondělí 21. března v 19 hodin v Dílně.

Foto: archiv MDZ

Cimrman v Maďarsku.

Článek

Kromě představení se diváci mohou těšit na následnou besedu s autorkou, překladatelem Andrásem Halászem a také další hosty večera: členy Divadla nahodilých ochotníků z Vizovic v čele s Miroslavem Hálou.

Vynálezce, hudební skladatel, praktikující filozof a vášnivý gastronom. Tajuplná postava Járy Cimrmana znovu ožívá - maďarská autorka mu do cesty postavila řádku pořádně bláznivých dobrodružství. Ale Jára si poradí se vším. Odrazí zástupy lačných obdivovatelek, zneškodní bombu nalezenou pod pracovním stolem a mezi řečí složí operu. Jeho putování ho zavede až do Maďarska a pak… Jen bůh ví, jak to celé skončí. Ale u Járy možná ani on ne.

V tomto roce se scházejí dvě velká výročí spojená s Cimrmany: letos je to padesát let od myšlenkového zrodu významného českého patriota a prvního cimrmanovského představení vůbec a zároveň na konci března oslaví Zdeněk Svěrák, jeden z duchovních otců Járy Cimrmana, významné životní jubileum.

„Není vyloučeno, že v průběhu večera se diváci dočkají také blahopřejné zdravice, která bude Zdeňku Svěrákovi a všem Cimrmanům adresována,“ říká dramaturg zlínského divadla Vladimír Fekar.

Roli Cimrmana si užije Vojtěch Johaník, Františka ztvární Rostislav Marek a v dalších rolích vystoupí Tomáš David, Zdeněk Lambor a Marek Příkazký. Režisérkou scénického čtení je Simona Nyitrayová. 

Maďarský cimrmanovský večer zpestří v následné diskusi kromě autorky a překladatele hry také vizovičtí ochotníci, kteří se už více než dvacet let systematicky věnují uvádění her Járy Cimrmana a pěstují odkaz nedoceněného českého velikána.

„Katalin Thuróczy považuji za jednu z nejvýraznějších postav maďarských dramatiků. Věnuje se psaní divadelních her, filmových scénářů, televizních her, povídek atd. Je nositelkou mnoha cen a ocenění, i mezinárodních. Je aktivní členkou Kruhu maďarských přátel české kultury Bohemia. Zaujala mne ve svých hrách především vykreslením mezilidských vztahů, které jsou plastické a inspirující. Také mne fascinuje širokou paletou témat, od historických přes komediální až k duchovním. To dokumentuje i bezmála padesát her, které za svůj život napsala,“ říká u autorce překladatel hry András Halász.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám