Hlavní obsah

Ve Větrné se setkaly bývalé ředitelky mateřských škol

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V předvečer zahájení nového školního roku, v pátek 30. srpna, se v prostorách Mateřské školy Větrná v Českých Budějovicích uskutečnilo historicky první setkání bývalých ředitelek městských předškolních zařízení. Iniciativu Větrné podpořil českobudějovický magistrát.

Foto: Petr Pokorný

Emeritní ředitelky ve Větrné. Na snímku s Davidem Štojdlem.

Článek

Podle vedoucího odboru školství českobudějovického magistrátu Davida Štojdla, který na úvodním setkání zastupoval náměstka primátora pro oblast školství a sociálních věcí Viktora Vojtka, by se podobná setkávání mohla stát novou tradicí a pravidelně se opakovat.

„Tuto akci chápeme jako zajímavou formu poděkování za práci, kterou tyto ženy pro město a jeho obyvatele odvedly. Rozhodně si zaslouží vědět, že město na ně ani v důchodu nezapomíná a podporuje jejich společné aktivity,“ uvedl Štojdl a poznamenal, že emeritní ředitelky přinášejí užitečnou zpětnou vazbu pro své nástupkyně a věcné porovnání minulosti a současnosti může být přínosné a inspirativní pro všechny zúčastněné strany.

Prohlídka školy ukázala, že někdejší šéfky městských mateřinek problematika předškolní výchovy stále zajímá. Nadšeny byly především z úrovně prostředí, v němž se děti pohybují, nových technologií, postupů a možností, které v době jejich aktivní činnosti neexistovaly či byly obtížně dostupné.

Příští setkání by měl hostit přímo magistrát, další se pak vrátí na půdu Mateřské školy Větrná. „Ony nám připravily cestu a pracovaly v mnohem těžších podmínkách než my. Rozhodně si proto zaslouží naši úctu. Mají bohaté zkušenosti a stále nám mají co říci. A třeba si až odejdeme do důchodu, někdo vzpomene i na nás,“ konstatovala iniciátorka setkání a ředitelka MŠ Větrná Kamila Finková.

Bývalé ředitelky v současné době intenzivně shánějí kontakty na své někdejší kolegyně. Na setkání mimo jiné zaznělo, že v roce 1990 bylo ve městě 62 mateřských škol. Dnes jich magistrát zřizuje 22. Patnáct samostatných a sedm, které jsou součástí základních škol. „Budeme rády, pokud se nám další naše kolegyně sami ozvou,“ doplnila Finková. Kontaktovat ji lze na e-mailové adrese: reditelka@msvetrna.cz.

Nový počin MŠ Větrná a magistrátu města ocenila Bývalá ředitelka MŠ Papírenská Věra Železná. „Tato setkání mohou být velmi prospěšná hned z několika důvodů. Pro kolegyně seniorky představují zkvalitnění, pro některé možná i návrat společenského života, výměnu informací jak se svými vrstevnicemi, tak v rámci mezigeneračního setkávání a s tím související lepší pochopení moderní doby. Jsme na začátku, máme podporu a možnosti. Uvidíme, jak se budou naše setkání do budoucna vyvíjet,“ poznamenala Železná.

Mateřinka ve Větrné ulici, v klidné lokalitě mezi dvěma velkými českobudějovickými sídlišti Máj a Šumava, je známá mimo jiné svým velmi aktivním přístupem k zavádění moderních metod výchovy a péče o nejmenší děti. Při své činnosti vychází z  doporučení Státního zdravotního ústavu (SZÚ) a směřuje mimo jiné k získání certifikátu pro zařazení do národní sítě Škol podporujících zdraví (ŠPZ). Ve spolupráci s PF Univerzity Palackého v Olomouci je v současné době jihočeským vzdělávacím centrem projektu Determinanty práce s dvouletými dětmi v podmínkách běžné mateřské školy, podpořeného EU v rámci OP Výzkum, vývoj a vzdělávání.

Reklama

Výběr článků

Načítám