Hlavní obsah

Ve Lhotě pod Horami je díky novému chodníku a osvětlení bezpečněji

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěší pohyb po Lhotě pod Horami je nyní bezpečnější, než kdy dříve. Celou vsí je totiž nově možné projít po novém, téměř kilometr dlouhém chodníku, který bude navíc zhruba za měsíc kompletně osazen veřejným osvětlením.

Foto: Petr Pokorný

Nový chodník s první částí osvětlení ve Lhotě pod Horami kontroluje stavební technik obce Václav Pekárek.

Článek

Zhruba 80 procent investice do bezpečnosti chodců ve výši 2,9 miliónu korun pokryla obec Temelín, pod níž Lhota spádově patří, z příspěvku Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

„Stavbu jsme zahájili v závěru loňského roku a jejím hlavním důvodem bylo zajištění bezpečnosti lidí procházejících obcí. Dosud bylo možné chodit pouze po okraji vozovky, což bylo zejména v zimě, v noci či za mlhy velmi nebezpečné. Chodník je nyní dokončen a v návaznosti na něj připravujeme po celém úseku výstavbu nového veřejného osvětlení, což bezpečný pohyb pěších ve Lhotě dále zvýší,“ uvedl stavební technik obce Temelín Václav Pekárek.

V současné době dokončují Temelínští zemní úpravy okolo chodníku, přičemž v jeho části pod hrází rybníka je již osvětlení kompletně instalováno. „Nyní nás čeká kolaudace a instalace osvětlení ve zbývající části komunikace. Cirka do dvou měsíců by mělo být vše hotovo,“ poznamenal Pekárek.

Tím ale investiční akce obce Temelín zdaleka nekončí. „Ve fázi poddání územního rozhodnutí je čistírna odpadních vod ve Lhotě pod Horami. Po Temelínu, Kališti a Kočínu tak bude zcela odkanalizována naše další místní část,“ konstatoval starosta Temelína Josef Váca.

Při volbě zařízení na čištění odpadních vod postupují Temelínští tak, že v místních částech s vyšší koncentrací obyvatel budují centrální čistírny odpadních vod, tam, kde by se nevyplatily, instalují na náklady obce jednotlivým obyvatelům malé domovní čistírny odpadních vod či septik s pískovým filtrem. Tyto investice znamenají pro obce v katastru Temelína nejen zkvalitnění života obyvatel, ale především významný příspěvek pro ochranu životního prostředí ve svém okolí. Současně se jim daří plnit směrnice Evropské unie v oblasti hospodaření a nakládání s odpadní vodou.

Na výstavbu nové kanalizace a čistíren odpadních vod tak budou čekat poslední dvě temelínské místní části, Sedlec a Litoradlice. „Do dvou let by mohly být všechny naše obce kompletně odkanalizovány. Záležet bude samozřejmě na finančních prostředcích. I vzhledem k příspěvkům, které získáváme od elektrárny, si myslím, že je to termín reálný,“ doplnil starosta.

Veškeré náklady spojené s výstavbou, a to včetně přípojek na novou kanalizaci a do domů, hradí obec ze svého rozpočtu a příspěvků od Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ. Investuje tak bez potřeby úvěrování těchto akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám