Hlavní obsah

Vánoce oslaví hasiči z Olešníku v nově zmodernizované požární zbrojnici

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrovolní hasiči z Olešníku dostali od obce k Vánocům vysněný dárek - zmodernizovanou a rozšířenou požární zbrojnici. Na rekonstrukci a dostavbu objektu za zhruba 3,6 miliónu korun získala obec příspěvky ve výši jednoho miliónu korun od JE Temelín Skupiny ČEZ a 250 tisíc korun od Jihočeského kraje.

Foto: Lenka Pokorná

Rozšířená požární zbrojnice pojme kromě dalšího technického vybavení také dvě zásahová vozidla.

Článek

Sobotního slavnostního otevření zbrojnice se zúčastnila více než stovka lidí. Popřát svým kolegům z Olešníku přijeli také profesionální hasiči z Českých Budějovic i zástupci sborů dobrovolných hasičů (SDH) z okolních obcí, například ze Zahájí a Mydlovar. Samozřejmě ve slavnostních uniformách. Cílem této významné obecní investice do modernizace zázemí sboru dobrovolných hasičů bylo především zvýšení jeho akceschopnosti.

„Díky podpoře Jihočeského kraje a Jaderné elektrárny Temelín se nám v posledních letech podařilo výrazně zkvalitnit vybavenost zásahové jednotky. Již velice dlouho se snažíme získat cisternový vůz a vzhledem k tomu, že naše stávající zastaralá požární zbrojnice umístění podobného vozidla neumožňovala, rozhodli jsme se tento objekt v letošním roce opravit a rozšířit tak, abychom v budoucnu mohli zásahové cisternové vozidlo pořídit a vytvořili tak lepší podmínky pro činnost našich hasičů včetně zajištění odpovídajícího zázemí. První krok jsme učinili, takže nyní již jednáme o možnostech pořízení moderního, i když ne úplně nového, požárního vozu. Jsem přesvědčen, že v roce 2015 se nám i tato část projektu podaří,“ uvedl starosta Olešníku JUDr. Jaroslav Pavlica.

Podporu tomuto projektu již podle starosty přislíbil Jihočeský kraj, JE Temelín i Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje (HZS JčK). „Dobrovolní hasiči jsou nejen významným bezpečnostním prvkem, ale i zásadním článkem společenského, sportovního a kulturního života obcí. Tady je vidět naprosto konkrétní příklad jednoho z druhů podpory, kterou jim poskytujeme. Součástí naší dlouhodobé spolupráce je také pomoc při modernizaci technického vybavení, pořádání soutěží v požárním sportu a podobně,“ konstatoval ředitel Jaderné elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský.

Práci dobrovolných sborů oceňují profesionální hasiči. „V posledních 25 letech šla kvalita a vybavenost požárních sborů velmi kupředu. Podobné požární zbrojnice byly ve srovnatelně velkých obcích k vidění jen zřídka. Před Olešnickými nyní stojí další úkol a to zaplnit tento objekt požárním vozem. My se samozřejmě budeme snažit pomoci, například předáním některého z vyřazených, ale stále plně funkčních vozidel. Určitě existuje i možnost využití grantů Jihočeského kraje či pomoc od elektrárny. Dobrovolní hasiči jsou významnou součástí složek zasahujících v krizových situacích. Profesionálních hasičů je v regionu 700, dobrovolných devět tisíc. Jedině společně můžeme garantovat stávající vysokou míru bezpečnosti celého regionu,“ zdůraznil ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Lubomír Bureš.

Olešník má spolu se dvěma místními částmi, Chlumcem a Novou Vsí, zhruba 760 obyvatel. Její sbor dobrovolných hasičů (SDH) je přitom jedním z nejpočetnějších v okolí Jaderné elektrárny Temelín. V současné době má 156 členů. Další více než dvě desítky jich registruje SDH Chlumec. Hasičem je tedy přibližně každý pátý obyvatel obce.

Reklama

Výběr článků

Načítám