Hlavní obsah

Valašské Meziříčí uvítá nejlepší amatérské recitátory z Česka i Slovenska

Novinky, Lukáš Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší čeští a slovenští recitátoři se sjedou do Valašského Meziříčí, aby zápolili o štít města v přednesu poezie. Stane se tak na 46. Mezinárodním festivalu poezie, který se uskuteční ve dnech 11. až 13. listopadu. Večery zaplní doprovodné programy.

Foto: Daniel Kadlec

Ve druhé kategorii loni zvítězil Vladimir Benderski.

Článek

Soutěže se každoročně účastní nejlepší čeští a slovenští recitátoři, jejichž výkony posuzuje smíšená česko-slovenská porota. „České recitátory zastupují ti nejlepší z festivalu Wolkerův Prostějov, slovenskou obdobou této soutěže je Hviezdoslavův Kubín. Umístění z Dolního Kubína pak soutěží s českými recitátory právě ve Valašském Meziříčí," prozradila dramaturgyně S-klubu Hana Marková.

Soutěž je rozdělena do dvou kategorií podle věku soutěžících, vítězové obdrží štít města. Kromě něj je rozděleno ještě několik dalších cen.

O čtvrteční doprovodný program se postará Boršč autorské dvojice Eva Čechová a Hana Malaníková. „Boršč je název našeho autorského představení na pokračování, které hrajeme už od roku 2004 a které je pokaždé na trochu jiné téma. Podle toho, čím zrovna žijeme, co nás zajímá. Atmosféra Boršče je inspirovaná světem A. P. Čechova - vystupují tu dvě sestry, které nás provokují i okouzlují svou neschopností přestat snít a začít žít," přiblížila Hana Malaníková.

V pátek 12. listzopadu se v M-klubu představí legendy českého ženského punku Zuby Nehty. Členky kapely začínaly v osmdesátých letech v punkovém Plynu, později v novovlnném Dybbuku.

„Jako Zuby Nehty začaly hrát na počátku devadesátých let a svoji post-punkovou éru obohatily o svůj osobitý styl. Po dlouhé pauze se v roce 2006 objevují stále častěji opět na scéně a údajně připravují také nové věci," řekl David Schwager, produkční M-klubu o kapele, která se neomezuje pouze na Českou republiku, ale má své fanoušky například také v USA, kde odehrála společnou šňůru s legendami Už Jsme Doma.

Před samotným závěrečným večerem, který představí vítěze jednotlivých kategorií, v kapli na zadním nádvoří zámku Žerotínů zahraje trio Oldřich Janota, Růžena Děcká a Dalibor Pimek. Půjde o setkání na hranici minimalistické a meditativní hudby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám