Hlavní obsah

V Zoo Brno se narodila vzácná želva

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V brněnské zoologické zahradě se podařil jedinečný odchov severního poddruhu želvy pavoukovité (Pyxis arachnoides brygooi). Tento poddruh v současnosti nechová žádná zoo v Evropě. Jedná se o první odchov této želvy v celé historii Unie českých a slovenských zoologických zahrad.

Foto: Zoo Brno

Želva pavoukovitá severní

Článek

V Zoo Brno se želva chová od roku 2004. Protože však všichni jedinci byli samci, nebyl odchov možný. Až v roce 2015 se díky spolupráci a pomoci Severoamerické asociace zoologických zahrad a akvárií (AZA) podařilo samici získat, když koordinátor chovného programu přesun samice do Brna schválil.

„Minulý rok se želvy poprvé pářily a samice, která dosud neměla žádné mládě, snesla dvě vejce. Obě byla umístěna do inkubátoru. Inkubace vajec trvá půl roku. Jedno vejce vývoj nedokončilo, z druhého se v polovině července vylíhlo mládě,“ uvedl kurátor chovu plazů, obojživelníků, ryb a bezobratlých Petr Šrámek.

Malá želvička už má vstřebaný žloutkový váček, přežila nejkritičtější období, samostatně žere a má se k světu. V současné době je v zázemí a návštěvníci ji tak zatím neuvidí.

Želva pavoukovitá je podle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) řazena mezi kriticky ohrožené druhy. Obývá relativně malý areál jihozápadního Madagaskaru, kde žije v suchých biotopech řídkých lesů a keřů. Je ohrožená úbytkem biotopu, protože lidé kácí stromy na dřevo. Navíc se kvůli své krásné kresbě na krunýři stává obětí nelegálního obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám