Hlavní obsah

V živém fotbálku vyhrál tým Odpadlíků

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by neznal klasický stolní fotbálek, který nemůže chybět snad v žádné pořádné české hospodě. Tam se stává vítaným rozptýlením a možností pro různé sázky přítomných štamgastů. Hrál ho snad každý. Nicméně pokud zvětšíte hrací pole a namísto figurek dosadíte živé hráče, dostane doslova jiný rozměr.

Foto: Aleš Plevka

Úvodní nástup před turnajem

Článek

Již třetím rokem po sobě si tuto zábavu oblíbili habartovští skauti ze střediska Dýmka, kteří se o ni prostřednictvím veřejného turnaje rozhodli podělit s případnými zájemci. Onen letošní ročník se uskutečnil tak trochu i na počest státního svátku a v den sv. Václava sobotu 28. září.

Do skautského areálu si nakonec i navzdory solidní propagaci celé akce na desátou hodinu dopolední našlo cestu celkem šest převážně místních týmů. Předpověď na sobotu hlásila, že příroda si pořádně zadovádí, a tak skauti věrni svému heslu: "Buď připraven!" zajistili prostor hřiště i posezení pro týmy tím, že nad nimi vystavěli několik stanů, které pomohly alespoň zmírnit očekávané dopady rozmarů počasí.

Krátce po desáté hodině mohl nedávno opětovně zvolený náčelník střediska Lukáš Kecal Cupal všechny sportovce přivítat a popřát jim prima zážitek a hru fair play. Ohledně pravidel se účastníkům dostalo stručné instruktáže od Radka Pitry a hned vzápětí po ní se v zastřešené kleci ocitly první dva šestičlenné týmy.

Hrálo se osvědčeným a spravedlivým systémem každý s každým na 2 x 5 minut. A i když by se mohlo zdát, že tento čas je velmi krátký, nikdo z aktérů by toto netvrdil. Vlastně takřka celých deset minut jste téměř neustále v akci. Míč mezi kovovými stěnami hřiště lítá doslova nevyzpytatelně. V jedné sekundě ho máte u nohy a ještě v téže chvíli už vám ho soupeř zpoza vašich zad sebere a pálí na vaši branku. Navíc pohyb do strany je pro naše těla dost nezvyklý, a tudíž svaly i klouby dostávají pořádně zabrat. Jejich úlohu s přibývajícím časem notně ztrpčovaly i vyšlapané cestičky, které se vinou bláta proměňovaly v kluzké a zrádné koleje, které nikomu nic nedarovaly.

Kromě bláta, které měli fotbalisté takřka všude, se muselo počítat i s nějakou tou modřinou, kterou způsobil v zápalu boje nechtěným kopancem soupeř, a sem tam se objevila i nějaká ta oděrka či zarudnutý šrám. Většina těchto drobností však naštěstí během 2-3 dnů bez následků odezní. Jinak jednoznačně převažovaly legrace, hecování a komické situace, které byly způsobeny i tím, že ruce hráčů byly fixovány prostřednictvím plastových trubek na kovových tyčích, což samo o sobě bylo pro většinu hráčů značným omezením.

Okolo poledního došlo na obědovou pauzu, během níž v útrobách hladových sportovců zmizelo několik čerstvě ugrilovaných kuřat, která jim dodala energii do dalších zápasů.

Turnaj měl spád, v připravené tabulce ubývalo prázdných okének a brzy bylo jasné, kdo bude usilovat o 1. příčku. Poslední zápas byl dohrán okolo 14:30 a záhy poté, mohl náčelník Lukáš Cupal přejít k vyhlášení vítězů.

Bez ztráty kytičky- tedy celkem s 5 vítězstvími, se na nejvyšší stupeň prokopali Odpadlíci, kteří tak obhájili své loňské prvenství. I stříbrná příčka měla stejné majitele jako minule, dosáhli na ni Myšáci z Krajkové. Bronz získal oddíl skautů alias Ošklivá káčátka. Ti všichni si odnesli báječný dort, pamětní placku a účastnický list.

Reklama

Výběr článků

Načítám